Konut Kredisi Borcu Olan bir Kişi Yeni bir Konut Kredisi Çekebilir mi?

12/05/2016

Konut kredisi ödemeleri devam eden bir kişi, kredi notu banka kriterlerine uygunsa ve geliri kredi taksitlerini ödeyemek için yeterliyse ve kanuni olarak da borçları gelirine göre belirlenen sınırların içindeyse, yeni bir konut kredisi çekebilir.

Konut kredisi ödemeleri devam eden bir kişi, kredi notu banka kriterlerine uygunsa ve geliri kredi taksitlerini ödeyemek için yeterliyse ve kanuni olarak da borçları gelirine göre belirlenen sınırların içindeyse, yeni bir konut kredisi çekebilir. Banka açısından kişinin konut kredisi kullanabilmesi için kredilendirme koşullarına uyması gerekir. Bu koşullar kişinin kullanacağı kredi tipinden bağımsızdır. Banka koşullarına göre, daha önceden konut kredisi, ihtiyaç kredisi, taşıt kredisi ya da farklı bir kredi kullanmış bir kişi kredi ödemelerini aksatmadan düzenli yapıyorsa ve kişiye özel kredi hesaplama yapıldığında toplam kredi taksiti belgelenebilen gelirinin yarısını aşmıyorsa yeni bir kredi kullanabilir.

Banka açısından durum bu şekilde iken kanuni olarak borçlara getirilecek sınırlamalarla vatandaşın ayağını yorganına göre uzatması sağlanıyor. 2016 yılında BDDK kredi kartına getirilen sınırlamalardan sonra bu kez borçlara limit getiriyor. BDDK, gelire göre borçlanma sistemini devreye sokarak, bir kişinin aylık gelirinin %45 ini geçmemesini sağlayacak. Yeni uygulamanın devreye girmesiyle, toplam geliri 2.000 TL olan bir kişinin toplam kredi taksitleri 900 TL'yi geçemeyecek. İhtiyaç kredisi, konut kredisi ve taşıt kredisi borçlarına tek limit uygulaması getirilecek.

Borç gelir rasyosu olarak adlandırılan çalışmanın uygulamaya geçmesiyle birlikte vatandaşın sınırsız borçlanması engellenecek.

Kaynak: KrediPazarı