Konut Kredisi Erken Ödeme Tazminatında Değişiklik Yapıldı

01/06/2015

Konut kredisi erken ödeme tazminatı 12 ay içinde %2’den %1’e düşürülürken, bankaların yaptığı hayat sigortası zorunluluğu kaldırıldı. Hayat sigortası, tüketici isteğine bağlı olarak kredi alınan banka dışından da yaptırılabilecek.

Konut kredisi erken ödeme tazminatında değişiklikler yapıldı. Erken ödeme tazminatı 12 ay içinde %2’den %1’e düşürülürken, bankaların yaptığı hayat sigortası zorunluluğu kaldırıldı. Hayat sigortası, tüketici isteğine bağlı olarak kredi alınan banka dışından da yaptırılabilecek.

Konut Finans Yönetmeliği hakkında değişiklik Resmi Gazete‘de yayımlandı. Tüketiciler Derneği (TÜDER) Emlak Komisyonu Başkanı, Hatice Kolçak, yapılan bu değişikliğin ev kredisi kullananlara yarayacağını belirtti. Değişikliğin sigorta konusunda ciddi bir avantaj sağlayacağına dikkat çeken Kolçak: “Banka, bu sigortayı kendisi yaptırmak istiyordu. Ama şimdi, tüketici bu sigortayı dışarıdaki bir başka firmaya da yaptırabilecek” ifadesini kullandı.

Altı ay sonra yürülüğe girecek yönetmelikte bir çok yenilik var. Banka, sözleşme yapmadan önce tüketiciyi bilinçlendirecek. Yazılı ya da elektronik ortamda tüketiciye sigorta yapamayacak. Ev kredisi için açılacak hesaptan hesap işletim ücreti gibi bir ücret alınamayacak. Tüketici kredii taksit tutarını zamanından önce bankaya yatırabilecek.

Finans uzmanları erken ödeme tazminatında indirime gidilmesinin bankalar için sıkıntı yaratabileceğini açıklarken, bunun faiz oranlarında bir yükselmeye neden olabileceği öngörüsünü paylaşıyor. Emlak çevreleriyse, halihazırda sıkıntılı bir dönem geçiren emlak piyasasının bundan olumsuz etkilenebileceği ve konut satışlarının daha da yavaşlayabileceği uyarısını yapıyor.

Kaynak: Semtimiz