Konut Kredisi Faiz Oranı Düşük Ödeme Kolaylıkları Olan Kampanyalar Olmalı

09/02/2017

Prime Property Gayrimenkul Danışmanlık kurucu ortağı Fırat Sezginsoy, piyasa aktörlerinin daha önce yapılmamış, konut kredisi faiz oranı düşük, ciddi ödeme kolaylıkları sağlayan kampanyalar düzenlemeleri gerektiğini vurguladı.

Hürriyet Gazetesine Gayrimenkul piyasasında en çok C segmenti konuta ihtiyaç olduğunu kaydeden Prime Property Gayrimenkul Danışmanlık kurucu ortağı Fırat Sezginsoy, ancak yükselen maliyet ve piyasa koşulları nedeniyle yeni projelerin C segmentine hitap etmediğini belirtti. Sezginsoy, bu durumu aşmak için piyasa aktörlerinin daha önce yapılmamış, konut kredisi faiz oranı düşük, ciddi ödeme kolaylıkları sağlayan kampanyalar düzenlemeleri gerektiğini vurguladı.

Prime Property Gayrimekul Danışmanlık kurucu ortağı Fırat Sezginsoy, tüketicilerin farklı ve yeni kampanyalara ihtiyaç duyduğunu ifade ederek, piyasaya daha önce yapılmamış yeni kampanyalar getirmenin sektöre canlılık kazandıracağını belirtti. Son dönemde gayrimenkule olan talebin azaldığına ilişkin söylemlerin gerçeği yansıtmadığını söyleyen Sezginsoy, bunun aksine rakamların hala çok ciddi talep olduğunu ortaya koyduğunu kaydetti.

Yeni Yapılar C Sınıfına Hitap Etmiyor

Piyasada en çok C segmentine yönelik konut beklentisi olduğunu belirten Sezginsoy, ancak yükselen maliyet ve piyasa koşulları nedeniyle yeni yapıların C sınıfına hitap etmediğini vurguladı. Gayrimenkule en çok ihtiyacı olan bu segmentin erişilebilirlik düzeyinden çıkmasının arz üzerinde baskı oluşturduğunu kaydeden Sezginsoy, bu durumun piyasada kısmen daralmaya yol açtığını söyledi.

Maliyetler kısılamıyorsa bunu aşmanın bir yolunun yeni kampanyalarla daha geniş kitlelere ulaşmak olduğunu vurgulayan Sezginsoy, halihazırda Emlak Konut GYO’nun bunu yaptığını, 240 ay vadeyle alıcıların aylık ödemelerini ciddi anlamda düşürdüğünü belirtti. Projelerin birçoğunun tamamlandıktan 3-4 sene sonra kirasıyla bile dairenin aylık ödemelerini karşılayacak duruma gelebildiğini vurgulayan Sezginsoy, yaratılan bu yeni talebin piyasaya kesinlikle hareket getireceğinin altını çizdi. Söz konusu kampanyanın ana temasının 240 ay düşük faiz olsa da, 60 ay sıfır faiz veya 120 ay için verilen düşük faiz oranının müşterinin daha çok ilgisini çekeceğini söyleyen Sezginsoy, önceki kampanya döneminde olduğu gibi bu dönemde de geçen yılın üstünde satış beklediklerini belirtti.

Kaynak: Hürriyet