Konut Kredisi Faiz Oranları %0.5′e Düşmeli

06/07/2011

Konut Kredilerinin Yaygınlaşması İçin Konut Kredisi Faiz Oranları %0.5′e Düşmeli

aa_29Yeşil GYO Yönetim Kurulu Başkanı Engin Yeşil, yükselen faizlere tepki gösterdi. Yeşil sözlerine şu şekilde devam etti:

İnşaat sektörü geçtiğimiz yıl beklentilerimizin üzerinde bir performans gösterdi ve 2010 yılının ilk yarısında toparlandıktan sonra ikinci yarısında da büyümeye geçti.

Bu olumlu gelişmelerin yansıması olarak da yabancı yatırımcıların Türkiye’ye olan güveni arttı. Yabancılara yapılan gayrimenkul satışı, 2009 yılında 1.8 milyar dolar iken 2010 yılında 2.5 milyar dolara kadar yükseldi.

Hepimizin bildiği gibi büyüme hızı ekonominin büyüme hızından daha üstte olduğu için sektörümüz Türkiye’nin en önemli ve lokomotif sektörlerinin başında geliyor. Ayrıca ekonomiye gerek istihdam gerekse yatırım anlamında büyük katkılar sağlıyoruz. 2011 yılı ile ilgili öngörüm ise inşaat sektörünün yüzde 15- 20’lerde büyümesi şeklinde, ki ilk çeyreğe baktığımızda bunun rahatlıkla mümkün olduğunu görebiliriz.

Ucuz Konut Yapımında Kamu Daha Aktif Olmalı

Türkiye’de kentleşme süreci; ekonomik büyüme, küreselleşme, gelir düzeylerinin artması, yaşam standartlarının yükselmesi ve nüfus artışı gibi birçok nedenlerle hızlandı ve inşaat sektörüne önemli bir boyut kazandırdı.

Çok açık bir gerçek var ki, 1990 yılı sonundan itibaren inşaat sektöründe müteahhitlik kavramı sona erdi ve proje geliştirme, yatırımcı kimliği ön plana çıktı. Bununla birlikte sektörümüzde kurumsallaşma önemli oranda hızla yayılmaya başladı.

Bugün büyük projelere imza atan şirketlere baktığınızda hepsi ciddi bir kurumsallaşma ile yollarına devam ediyor. Bu inşaat sektörü için önemli bir kazanımdır. Çünkü müşterilerimiz kurumsal, sözünün arkasında duran, güvenilir firmaların projelerine yöneliyor.

İnşaat sektörünün bu kadar hızlı gelişmesi, kentleşme sürecinin getirdiği ihtiyaçlar doğrultusunda sektörümüzün en önemli konuları arasında kentsel dönüşümü de vurgulamadan geçemeyiz.

Şehirlerin daha düzenli ve yaşanabilir hale gelmesi amacıyla oluşturulan kentsel dönüşüm projeleri hızla hazırlanmaya devam ediyor. Bence bu çalışmalar çok daha hızlanmalı ve bir an önce hayata geçirilmelidir. Bu konuda sektörün önemli oyuncularının da misyon yüklenerek adım atmaları gerektiğine inanıyorum. Bu konuda biz Yeşil İnşaat olarak 2007′den itibaren çalışıyoruz. Çünkü, Innovia projemiz aslında ciddi anlamda bir kentsel dönüşüm projesidir ve içinde bulunduğu bölgeye bu yönde çok büyük katkısı olmuştur.

Beylikdüzü-Esenyurt bölgesinde projemizin olduğu alanda çarpık yapılaşma, gecekondular bulunuyordu. Tüm bu çarpık yapılaşmayı oluşturan gecekonduların sahipleri ile tek tek uzlaştık, anlaştık. Hepsini farklı yerlere taşıdık; hepsine daha düzenli bir yaşam sağladık. Şimdi ise eskiden çarpık yapılaşma olan lokasyonumuzda dört dörtlük bir proje yükseliyor. Dolayısıyla kentsel dönüşümün başarılı olabilmesi için elbette kamu kuruluşlarına, hükümetimize büyük görev düşüyor ama biz özel sektörün temsilcileri de işin bir ucundan tutmalıyız.

İnşaat sektörünün en önemli konularından biri de konut alımlarının finansmanıdır. Tüketici, konut alımını hem ihtiyaç hem de yatırım amaçlı yapıyor.

Bugün Türkiye’de en güvenli yatırım araçlarından biri konut. Ancak konut kredilerinde maalesef Türkiye yurtdışına oranla iyi bir aşamada değil. Konut kredilerinin yaygınlaşması ve daha fazla hane halkının kullanabilmesi için konut kredisi faizleri yüzde 0.5 seviyelerine indirilmesi gerekiyor, ki benim öngörüm kısa vadede bunun pek mümkün olamayacağı. Ayrıca dikkat çekici bir başka nokta da şu ki konut ihtiyacının büyük bölümü nitelikli fakat ucuz konuta yönelik. Dolayısıyla düşük gelirli vatandaşların ev sahibi olmasını engelleyen bu sorun karşısında kamunun daha çok rol almasına ihtiyaç var. Ama bu noktada beklemek yerine ev sahibi olmak isteyenlere bizlerin de fırsatlar sunması gerekiyor.

Ben bu önemli sıkıntıyı Innovia projesine başladığımızda gördüm ve Türkiye’de ilk kez banka kredisiz satışı başlattım. Banka kredisi alamayan veya faizlerin yüksek olmasından dolayı kredi almak istemeyen binlerce kişiyi ev sahibi yaptık. Bu sistemin çok başarılı olduğuna inanıyorum. Sonuçları da bunu çok net gösteriyor.

Tüketici Artık Çok Daha Bilinçli

Türkiye’de inşaat sektörünün önü çok açık, daha gidecek çok yol var. Büyüme potansiyeli çok yüksek ve ciddi bir konut ihtiyacı var. Bu konut ihtiyacına en iyi şekilde cevap vermeliyiz. Çünkü artık müşterilerimiz de her konuda çok daha bilinçli, yaşayacağı veya yatırım amaçlı alacağı konutun özelliklerine her detayına dikkat ediyor, araştırıyor, soruyor. Bu yüzden sektörün önde gelen firmaları daima yenilikçi, ileri görüşlü olmalıdır. Hepimiz gerek projelerimizi gerekse satış imkânlarımızı sürekli geliştirmeli, hep daha iyisini sunmalıyız.

Kaynak: Habertürk