Konut Kredisi Faiz Oranları Düştü

06/05/2013

Konut kredi faiz oranları düştü. Düşme oranı 0,02-0,35. An itibari ile en düşük faiz oranı 0,76

Konut kredi faiz oranları düştü. Düşme oranı 0,02-0,35. An itibari ile en düşük faiz oranı 0,76

Haber 7 yazarlarından Hatice Koçak bu haftaki yazısında konut kredisi faiz oranlarındaki düşüşü değerlendirdi. Koçak yazısında şu konulara yer verdi:

Geçen Eylül ayında düşmeye başlayan konut kredi faiz oranları bugünlerde 0,76 larda. Kötü değil elbet, geçmiş senelerde de bu oranları görmüştük lakin konut kredi faiz oranları olması gerektiği yerde değil.

Bizim A ve B segmenti dediğimiz orta ve üstü kesim konut edinmede en fazla hareketliliği sağlıyor. Faiz oranları ne kadar düşerse düşsün 0,50 seviyelerine gelmediği takdirde hep aynı insanlar ev sahibi olmaya devam edecek. Şu an piyasada ev sahibi olmaya çalışarak  hareketlilik oluşturan kitle yine aynı A-B segmenti.

Toplumun bir kısmı ikinci, üçüncü, dördüncü, beşinci evini aldı, alıyor. Piyasadaki  projelerin çeşitliliği, her bölgede farklı alternatiflerin olması en önemlisi yatırım amacı ile gayrimenkulun değerlendirilmesi aynı oyuncuların bu oyunu oynadıklarını bize gösteriyor.

Oysa ülkemizde en fazla insan taban da C segmentidir. Yani orta seviyenin altı.  Konut sektörünün hareketli olması, her gün arka arkaya projelerin üretilmesi henüz bu segmente yaklaşamadı bile. Bunun en önemli nedenlerinden biri konut kredi faiz oranlarının C segmentine göre halen yüksek olmasıdır.

Uzun Vadeli Konut Kredisi

Tabii konut kredisi faiz oranlarının aşağıya gelmesi yetmez. Bu oranların 30 yıl gibi uzun vadeler  ile verilmesi durumda ulaşılması gereken insanlar konut edinecek ve hayalini kurduğumuz kira öder gibi kredi ödeyerek ev sahibi olabilecekler.

Ülkemizde Konut Kredisi Kullandırımının GSMH'ye Oranı % 6

Avrupa'da konut kredisi kullanımı gayri safi milli hasılaya göre ortalama yüzde 52. Ülkemizde ise bu oran yani gayri safi milli hasılaya göre konut kredi kullanımı sadece yüzde 6. Aradaki büyük farkı hesapladığımızda bu işin daha çok başında olduğumuzu görebiliriz.

Kaynak: Haber 7