Konut Kredisi Faiz Oranları Düşüş Eğilimine Girecek

04/11/2015

Bundan sonraki süreçte konut kredileri çok sert düşüş eğilimine girecek.

Emlakkulisi yazarlarından Tebernüş Kirnişci, 7 Haziran seçimleri sonrasında başlayan emlak ve konuttaki yavaşlama bundan sonra nasıl seyir hakkındaki izlenimlerini yazdı.

Konut Kredisi Faiz Oranları Düşecek mi?

1) Konut kredisi faiz oranları düşüş eğilimine girecek. 7 Haziran sonrasında özellikle yabancı ortaklı bankaların başlattığı fırsatçılıkla mevduat faizlerine oranla konut kredileri fazla yükselmişti. Bundan sonraki süreçte konut kredileri çok sert düşüş eğilimine girecek.

2) Konut kredisi verme konusunda 7 Haziran'dan bu yana isteksiz olan bankalar bundan sonraki süreçte müşterinin peşinde koşmaya başlayacak.

3) Emlakta yeni bir yükseliş dalgası başlayacak. Gayrimenkul zaten tüm ihtimallerde Türkiye'de alternatifsiz yatırım enstrümanı. Bundan sonra daha fazla gelecek vaat edecek.

4) Arsa ve arazideki durgunluk yerini hareketliliğe bırakacak.

5) Ofise olan talep orta vadede artmaya başlayacak.

6) Hükümetin açıkladığı mega projelerin hayata geçirilmesi hızlanacak.

7) Başta Araplar olmak üzere yabancıların özelde İstanbul'da, genelde ise Türkiye'de konut satın alma talebi artarak devam edecek.

8) Döviz ve faizden vazgeçen yatırımcı soluğu gayrimenkulde alacak. Son 1 yıldır azalan talep piyasaları kısa vadede hareketlendirecek.

Bundan Sonra Nasıl Davranmak Gerekiyor?

1) Her zaman ayağınızı yorganınıza göre uzatın. Emlak gelecek yıllarda çok kazandıracak diye riskli pozisyonlara girmeyin. Elden geldiğince kredi kullanmayın. Kredi kullanmak durumunda kalırsanız kullanabildiğiniz kadar az kullanın. Hayatta her şey finansal getiri değil. Kafa rahatlığı sağlık ve psikoloji açısından finansal getiriden daha önemlidir.

2) Nereden, ne alırsanız alın kira çarpanına dikkat edin. Ne kadar gelecek vaat ederse etsin kira çarpanını zorlayan lokasyonlardan ve sitelerden uzak durun. Yapacağınız alım matematiğe uygun olsun.

3) Arsa ve arazi alırken daha dikkatli olun. Gelişme akslarında emlakçılar alacak olduğunuzda bir türlü konuşuyorlar satacak olduğunuzda başka türlü... Nasıl olsa kazandıracak diye turistik fiyattan almanızın anlamı yok. Önemli olan alırken kazanmaktır

Kaynak: Ülke Haber