Konut Kredisi Faiz Oranları Düşüşe Geçti

09/03/2012

Geçen yılın ikinci çeyreğinden itibaren yükselen konut kredisi faiz oranları bahar ayları ile birlikte düşüşe geçti. Merkez Bankası’nın bankaların kredi fiyatlamalarını da etkileyen likidite maliyetlerini azaltması ile hızlanan düşüş süreci, konut sektörüne umut oldu.

Bu yıl için büyüme hedeflerini küçülten sektör, şimdi bu gelişmenin etkisiyle tüketicinin alıma geçmesini bekliyor. En yüksek dönemde yüzde 1.30’lar seviyesine dayanan konut kredisi faiz oranları, şimdilerde yüzde 1.08’e kadar indi. Bankaların faiz indirimi yarışına girmesi ile Nisan ayı itibariyle bu oranın psikolojik sınır olarak görülen yüzde 1’in de altına inmesi bekleniyor. Bu da konut sektörü için satışların yüzde 30 artması demek.

Psikolojik Sınır Yüzde 1

Konut kredisi faiz oranlarında 2011’in Ekim ayında şiddetlenen yükselme sürecinin sonuna gelindiğini belirten Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Ali Dumankaya, faizin yüzde 1,20’leri aşan oranlardan bugün yüzde 1,08’e kadar gerilediğini söyledi. Bu eğilimin bile sektör için büyük bir gelişme olduğunun altını çizen Dumankaya, “Düşüş eğilimine girdik. Böyle devam ederse yüzde 1’in altını da görmemiz mümkün. Beklentimiz bunun Nisan ayı gibi başlaması” dedi.

Bankaların birbiri ardına faiz oranlarını düşürmesiyle rekabetin hızlanacağına dikkat çeken Ali Dumankaya, böylece piyasanın sürgelen durgunluğunu atacağı ve canlanacağı görüşünde. Dumankaya, “Düşük faiz oranları tüketiciyi alıma itecek ve satışlar yükselecek” dedi.

Satışlar %30 Artar

Son altı aydır rekor artış gösteren konut kredileri oranlarının oranlarının etkisi ile konut satışlarının çok düştüğünü ifade eden Özyurtlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt son günlerde Merkez Bankası kararının da etkisi ile bankaların yeni bir faiz indirimi sürecine girdiğini söyledi. Özyurt, "Yüzde 1’in altını göreceğimizi zannetmiyorum ama zaten bu seviyeler de sektör için yeterli" diye konuştu. Özyurt, faizlerdeki bu düşüşün de etkisiyle satışlarda yüzde 30’a yakın artış beklediklerini vurguladı.

Kaynak: Akşam