Konut Kredisi Faiz Oranları Yüzde 1'i Geçebilir

20/05/2011

Konut kredisi vade ve faiz oranlarındaki cazip ortam, mortgage sektörünü de hareketlendirdi.

d11_01Konut Kredisi Faiz Oranları Artabilir

Konut kredisi vade ve faiz oranlarındaki cazip ortam, mortgage sektörünü de hareketlendirdi. Öyle ki; konut kredilerinde vade ilk kez 30 yıla ulaştı. Şekerbank, konut finansmanı şirketi olan iştiraki Şeker Finans’ın temin ettiği 200 milyon dolar tutarında Denizaşırı Özel Yatırım Kurumu kaynağının da bulunduğu bir portföy ile 30 yıla varan vadede konut kredisi sundu.

Vade özelliğinden dolayı düşük taksidi, kira öder gibi ev sahibi olma olanağı veren, sadece ikametgah amaçlı konutlara yönelik kredi ile özellikle orta ve alt gelir grubundaki tüketicilerin ev sahibi olması hedefleniyor.

Uzmanlar da yavaş yavaş hareketliliğin başladığı sektörde şu an 5-10 yıl vadeler arasında 0.880′ler ile 0.90 seviyelerinde seyreden konut kredi faizlerinin önümüzdeki dönemde yüzde 1′ler seviyesini bir miktar aşabileceğine işaret ediyor.

konuyla ilgili Kredipazari.com genel müdürü Alper Turgut,  Merkez Bankası'nın zorunlu karşılık oranlarını arttırmasının bütün kredilerde büyümeyi azaltacağını, faiz oranlarındaki artışların ise konut kredisi sektöründeki yıllık büyümeyi %25 ile sınırlayacağını tahmin ettiklerini bildirdi.

Bankacılık çevreleri, seçim öncesinde ve sonrasında piyasanın biraz daha yavaş büyüyeceğini, ancak Eylül’den sonra faiz oranlarında beklenen artışa rağmen, sektörün büyümesinin hızlanacağını öngörüyor.

Bununla birlikte uzmanlar, mortgage sektörünün  yılı toplam 75 milyar TL’nin üzerinde bir büyüklükle kapatacağı ifade ediyor.

Kaynak: Ekonomist