Konut Kredisi Faiz Oranları Zirvede

14/03/2018

Bankaların tüketicilere sunduğu en düşük oranlı konut kredisi faizi aylık yüzde 1,15 ile son 20 ayın en yüksek rakamına ulaştı

2017 yılının ortalarında Ziraat Bankası başta olmak üzere çok sayıda banka 10 yıllık konut kredisi faiz oranlarında indirime gitmiş, söz konusu oranlar aylık % 0,92 seviyelerine gerilemişti. Faiz oranları sadece 1 ay kadar bu seviyede sürdü.

Konut kredisi faiz oranları geçen ay % 1,14'e ulaşırken, halihazırda bankaların tüketicilere sunduğu 10 yıllık en düşük konut kredisi faizinin aylık oranı % 1,15 seviyesinde. Bu rakam son 20 ayın en yüksek konut kredisi faiz oranı olma özelliğini taşıyor.

Bankalar 2017'de Tarihin En Yüksek Karına Ulaştı

Türk bankacılık sektörünün geçen yılki net karının 2016'ya kıyasla yüzde 30,9 artarak 49,1 milyar lira ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığı bildirildi.

Konut sektörünün temsilcileri de bankalara halihazırda konut kredisi başvurusunun 3'te birinin reddedildiğini, normalde % 100 olan krediler %70 oranında gerilediğini, verilen tutarların da düşürüldüğünü belirtiyor.

Faizler Düşsün Konut Fiyatları Artmasın

Konut sektörünün önde gelen temsilcileri, Türkiye'de faiz oranlarında % 1'in kritik eşik olduğu ve faiz oranlarının bu rakamın altında olması, bir an önce düşürülmesi gerektiği görüşünde olduğunu dile getiriyor.

Sektör temsilcileri, faizlerin düşmemesi halinde konut satışlarının yavaşlayacağını belirterek, geçen yıl yakalanan rekorun gerisinde kalınacağını, tüketicilerin büyük kısmının konut alımını yüksek faiz oranları nedeniyle ertelediğini kaydediyor.

Tüketiciler de faizlerin bir an önce düşmesi gerektiğini belirterek, ancak faiz oranları düştüğünde müteahhitlerin konutlara zam yaptığını, faiz oranlarının düşmesinin yanı sıra zammın da yapılmamasının önemli olduğunu bildiriyor.

Kaynak: Bloomberg