Faiz Oranlarındaki Artışlar Ev Alım Alışkanlıklarını Değiştirdi

01/01/2012

2010 yılı sonunda yüzde 1’in altında bulunan konut kredisi faizlerinin yüzde 1.40’lara kadar yükselmesi, tüketicilerin alışkanlıklarını değiştirdi.

a22_400_022010 yılı sonunda yüzde 1’in altında bulunan konut kredisi faizlerinin yüzde 1.40’lara kadar yükselmesi, tüketicilerin alışkanlıklarını değiştirdi. Yapı Endüstri Merkezi (YEM) Genel Müdürü Barış Onay, gayrimenkul satın almak isteyenlerin yükselen konut kredisi faizleri nedeniyle şirketlerin sunduğu finansman paketlerine ilgi gösterdiğine dikkat çekti. Avrupa’da derinleşen borç krizinin bankaların 2012’ye daha temkinli bakmasına yol açtığını kaydeden Onay, 2012’nin daha zor geçeceğini öngördü.

2012 Yılının İlk 6 Ayı Zor Geçecek

2011’de yapı sektöründe kaybedilen zamanın geri kazanıldığını, gayrimenkul sektöründe ciddi yatırımların yapıldığını belirten Onay, önümüzdeki ilk 6 ay içerisinde büyük bir durgunluk yaşanacağını ifade etti. Avrupa’da yaşanan borç krizinin Türkiye’ye hiçbir fayda sağlamayacağını dile getirdi. Onay, Avrupa krizdeyken Türkiye’nin sıçrama yapmasının kötü bir senaryo olduğunu bunun gerçekleşmesinin çok zor olduğunu kaydetti. Yapı Endüstri Merkezi Genel Müdürü Barış Onay, “Türkiye ihracatının yüzde 47’sini Avrupa’ya yapıyor. Ülkemize gelen yurtdışı yatırımlarının yüzde 75’i Avrupa Birliği’nden geliyor. Türkiye’nin en çok beslendiği sektörlerin başında gelen turizmde de bu durum aynı. Ülkeye gelen turistin yüzde 65’i yine Avrupa’dan geliyor. Gelmezlerse ne yapacağız?” diye konuştu.

Büyüme Hızı 2011’e Göre 4 Kat Yavaşlar

Türkiye ekonomisinin 2011’in ilk 9 ayında yüzde 8.2 büyümesini fantastik bir rakam olarak niteleyen Onay, 2012 yılında geçtiğimiz seneye oranla 4 katı yavaşlama yaşanacağını söyledi. Onay “2011’deki rahatlama 2012’de olmayacak. Daha sıkı bir yıl olacak. Euro Bölgesi’nde ise rakamlar sıfıra yakın olacak. Türkiye kendisini buna hazırlıyor” diye konuştu.

Yapı Fuarın Konuğu Almanya

Yapı Endüstri Merkezi (YEM) tarafından 35 yıldır düzenlenen Yapı Fuar-Turkeybuild İstanbul’un konuk ülkesi Almanya olacak. 2011 yılında ülkeler arası bağları güçlendirmek üzere etkinlikler ve iş forumları ile desteklenmiş ‘konuk ülke’ programı başlatıldığını kaydeden Onay, ilk konuğun Rusya olduğunu hatırlattı. Barış Onay, Alman inşaat sektörünün Türkiye’de çok sayıda distribütör ve firma üzerinden temsil edildiğini de vurguladı. Onay, Yapı Fuarı Turkey Build İstanbul’un Messe München işbirliğinde BAU’ya da katılacağını aktardı.

Kaynak: Habertürk