Konut Kredisi Faiz Oranlarındaki Artış Devam Ederse Projeler Başka Çözümler Arayacak

04/07/2013

Poje sahipleri konut kredisi faiz oranlarındaki artış devam ederse, tüketiciye sıfır faizli vade farksız konut kredisi ile farklı ödeme seçenekleri sunacak

Temmuz başı itibarıyla yeniden hareketliliğin başladığını söyleyen sektör oyuncuları, olası kredi faiz oranı artışına karşın
 kampanya silahını çekti. Kimisi 36 aya kadar sıfır faiz kampanyası başlattı, “Faiz artarsa farkı biz sübvanse ederiz” görüşünde. Ancak durum o kadar kötümser değil. Finans çevreleri kısa vadede konut kredisi faizin yönünün yüzde 0.8'ler seviyesinde kalmasını bekliyor. Konut için ramazan boyunca büyük hareketlilik beklemeyen sektör, bayram sonrası için ümitli. Özellikle KDV avantajlı stoktaki projeler bu süreçte daha da önce çıkacak gibi görünüyor.

36 Ay Vadeli Satışlar Hızlandı

ÖZYURTLAR İnşaat A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt

“Haziran ayı başında yaşanan Gezi Parkı olaylarından dolayı bir 15 gün durgunluk yaşadık. Daha sonrasında Temmuz başına kadar oldukça hareketli bir satış grafiği yakaladık. 36 ay vade ile sabit 0,80 konut kredisi faiz oranı kampanyası başlattık. Yatırımcıdan daha çok oturumcuya yönelik konut sattığımız için bu yazı kampanyalarla birlikte hızlı geçirmeye hazırlanıyoruz.” 

 

Özak GYO Genel Müdürü Sadun Coşkuntürk

“%1 KDV kışın bile hareketlilik getirdi”

 

“Bu yılı gayrimenkul sektörünün normal yılı olarak değerlendirmemek gerekiyor. Yılbaşında yüzde 1 KDV avantajını cebine koyan firmaların yarattığı satış hacmi, sakin geçen kış aylarının yanı sıra artışla yaşandı. Yaz ayları da normalde rutin bir şekilde sakin geçer. Biz kredi faizlerinin yükselmesinden yana bir endişe taşımıyoruz. Çok agresif bir değişiklik olacağını düşünmüyorum. Biz 40-50 yıllık kullanılabilecek ihtiyaç duyulan ürün satıyoruz. Bu sebeple küçük artışlar bu alımları etkilemez.”

Bankalar Konut Kredisi Faiz Oranını Arttırsın Sübvanse Ederiz

Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas

“”

 

“

Haziran ayında kampanyaları yeni bitirdik. Ramazan ayı insanların tatilden dönmeye başladığı dönemler. O dönemde yeni kampanyalar yapabiliriz. Bankalara konut kredisi faizlerini artırsa bile, biz bunu sübvanse edebiliriz. Böyle durumda firmalar kendi bünyelerinde kampanyalar yapıyorlar. Bu da çok maliyetli oluyor ve nakit akışını uzatıyor. Biz nakit akışını projelerin bitimine kadar tamamlamayı planlıyoruz. Maksimum 36 aya kadar vade oluyor. Bu rakamı 60 aya çıkardığımız zaman firmalar zorlanır. Şu anda acele edilecek bir durum yok. 4 puanlık bir artış var.” 

 

Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı

“Taksit ödemeleri 2014'e ertelemeli"

 

“Son dönemde hem yurtiçi hem de uluslararası piyasalarda yaşanan gelişmeler ile birlikte faiz oranlarında bir artış olduğu doğru, ancak bu artışa rağmen oranlar hala tarihi dip seviyelerde gezmekte.

Konut sektöründe daha hareketli sezonlar her zaman ilkbahar ve sonbahar olmuştur, bu sebeple  sektörde yaşanabilecek bir yavaşlamanın daha çok mevsimsel sebeplerden kaynaklanacağını düşünüyorum. Batışehir projemizde ilk etapta bulunan 1020 dairenin teslimini bu yıl içinde yapacağız, bu etapta kalan son 89 daire için başlattığımız yeni bir kampanyamız var. Bu kampanyada müşterilerimiz bu yıl içinde anahtarını alacakları konutlar için taksit ödemelerini 2014 yılına öteleyebiliyorlar.”

 

Ant Yapı Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Okay 

 “Maliyetler artacak bu bir gerçek” 

 

“Sektörümüz açısından yılın ikinci yarısını değerlendirecek olursak; Dışarıdan Fed kaynaklı hareketler neticesi faizlerin artışı ile konut kredileri faizlerindeki artış alıcıları etkilediği, döviz kurlarındaki artışa paralel oluşacak enflasyon ile maliyetlerde artış alacağı da kaçınılmaz bir gerçek. Bu arada Taksim olayları sebebi ile kısa vadede sadece turizm değil bir takım yabancı gayrimenkul alıcılarını da kaçırdığımızı gözlemledik.  Kısa vadede önümüzdeki üç ay Ramazan, yaz tatili vb. sebepler ile zor geçeceğe benziyor ancak son çeyrekte bir düzelme bekliyoruz. Önümüzdeki yıl seçimlerin olması yanında son dönemde bozulan dış  kaynaklı ekonomik verilerin yerine oturacağını düşünüyoruz ve bizce en önemli unsur deprem, kentsel dönüşüm vb. gerçeklerinin yanında “Gayrımenkul yatırımları” artık tüm enstrümanlardan çok daha fazla  getirisi olduğu gerçeğidir ki Ant Yapı Olarak son çeyrekte üç projede çok özel konseptli toplam 1000 konutluk projeye başlamayı planlıyoruz.

Konut Kredisi Faiz Oranlarındaki Artış Devam Ederse Başka Çözümler Aranacak

Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Vekili Barış Dumankaya

"Dumankaya İnşaat olarak her zaman müşteri beklentilerine yönelik çözüm odaklı projeler ve finansman seçenekleri sunuyoruz. İstanbul’un yatırım değeri en yüksek semtlerinde yer alan projelerimizde Temmuz ayı sonuna kadar sürecek “0” faizle vade farksız ödeme seçeneklerinden yararlanacakları yeni bir konut kredisi fırsat sunduk. Kredi faiz oranlarındaki artışın devam etmesi durumunda sektör olarak müşterilerimize farklı ödeme seçenekleri ve çözümleri sunmaya devam edeceğiz."

Beklenen Durgunluk Tahminimizden Önce Geldi

Fer Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ramadan Kumova

Son dönemde yaşanan olaylar, Haziran ayı sonunda beklediğimiz durgunluğu ay başına çekti. Şu anda gözlemliyoruz. Bayram sonuna kadar gidişatı takip edeceğiz. Sonrasında alıcılarla banka arasındaki köprü görevimizi yapacağız. Bunların geçici olduğunu düşünmek istiyoruz. Dolar kurundaki hareketlenmeler henüz maliyetlere yansımadı ama böyle giderse ilerleyen günlerde inşaatı ana hammaddelerine yansıyabilir."

Konut Kredisi Faiz Oranlarının Artması Henüz Alarm Oluşturmadı

Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı UMUT DURBAKAYIM

"Konut finansman oranlarının (konut kredisi faiz oranlarının) bir iki barem yükselmesi, sektörde henüz bir alarm durumu oluşturmadı. Çünkü sektör zaten yaza özel hazırladığı; kısa ve orta vadeli ödeme seçeneklerindeki sıfır faiz oranı gibi kampanyalarla tedbirini ilk başta aldı. Hatta bazı firmalar bankaların konut kredileri faiz oranlarının yükseltilmesi yönündeki taleplerini kendi imkanlarıyla sübvanse ederek nihai tüketiciye yansımamasını sağladı. Bu durumun geçici olduğunu düşünüyoruz ve konut satışlarına olumsuz yansıyacağını sanmıyoruz.

Kaynak: HT Emlak