Konut Kredisi Faiz Oranlarındaki Yükselişte İhtiyatlı Davranmak Gerekiyor

30/01/2012

Konut kredileri faiz oranlarındaki ve müteahhitlere verilen kredi oranlarındaki yükselişlerde ihtiyatlı davranmak gerekiyor.

Müteahhitler 2012’de Kriz Beklemiyor

Aksaray Müteahhitler Birliği Başkanı Tuğrul Oruç, bu yıl sektörel bir kriz beklentisi olmadığını ancak gerek konut kredileri faiz oranları gerekse de müteahhitlere verilen kredi oranlarındaki yükselişlere dikkat çekerek ihtiyatlı davranılması uyarısında bulundu.

AKMÜB Başkanı Oruç, Aksaray’da eskiye kıyasla daha büyük ve çok sayıda daire içeren projelerin hayata geçirildiğini söyledi. Ocak ayında olunması ve kış şartları nedeniyle Aksaray’da inşaat çalışmalarının şu an için durduğunu dile getiren Oruç, ”Mart ayına kadar müteahhitler dinlenmede diyebiliriz” dedi.

Aralık – Mart arasında proje hazırlıklarının yoğunlaştığını ileten Oruç, “Yeni projeler ve hazırlıklar yapılıyor. Bunları dikkate aldığımızda 2012 sezonunun 2011 sezonunu aratmayacak bir ivme ile geçeceğini düşünüyoruz.

2012’de bizler müteahhitlerin ekonomik anlamda biraz daha temkinli olmasını istiyoruz. Çünkü bilindiği üzere konut kredilerinin faizleri geçen yılla kıyaslandığında iki kat yükseldi. Bunu dışında bankaların müteahhitlere verdiği kredilerin oranlarında da yükselişler oldu. Bunun sebebi devletin borçlanmanın biraz olsun önüne geçmek istemesidir” dedi.

2012 yılında kriz beklentisi olmadığını ileten Tuğrul Oruç, “2011 ivmesinden az daha düşük bir ivme ile yılı geçirebiliriz” tahmininde bulundu. Aksaray’da büyük projelerin ortaya konulduğundan söz eden Oruç, “Eskiden 10 – 20 daire yapılırdı ancak şimdi en ufak proje 50 – 100 daireden oluşuyor. Müteahhitler artık site boyutlarında projeler üretmektedir” şeklinde konuştu.

Kaynak: İhlas