Konut Kredisi Faizleri Ne Zaman Düşer

01/04/2012

Gayrimenkul sektörünün önde gelen firmaları son zamanlarda yüksek seyreden faiz oranlarının piyasaya olumsuz etki yaptığını belirterek, faiz oranlarının düşmesiyle piyasanın canlanacağının mesajını verdiler.

Gayrimenkul sektörünün önde gelen firmaları son zamanlarda yüksek seyreden faiz oranlarının piyasaya olumsuz etki yaptığını belirtiyor.

Gayrimenkul sektörünün önde gelen firmaları son zamanlarda yüksek seyreden faiz oranlarının piyasaya olumsuz etki yaptığını belirterek, faiz oranlarının düşmesiyle piyasanın canlanacağının mesajını verdiler.

Gayrimenkul sektörünün önde gelen internet sitelerinden biri olan emlaktasondakika.com'un düzenlediği Gayrimenkul Profesyonelleri Zirvesinde bir araya gelen sektör temsilcileri konut kredisi faiz oranlarından yakındı. 50 firmadan yönetim kurulu üyeleri, satış ve pazarlama müdürleri ve kurumsal iletişimcilerinden oluşan yaklaşık 80 kişinin katıldığı toplantıda gayrimenkul sektörünün sorunları, alternatif çözüm önerileri ve geleceğe dönük planlar paylaşıldı.

Birçok önemli konuya dikkat çeken ve çeşitli çözüm önerilerinde bulunan temsilciler sektörün geleceği açısından faydalı olacak konular üzerinde fikir alışverişinde de bulundular. Firmaların şikayetçi oldukları genel sorun ise konut kredilerindeki faiz oranlarının yüksek seviyeleri oldu.

Soner Keleş Dumankaya Satış Müdürü

Yüzde 1'lerdeki Faizler Çok Yüksek

Sektörün gelişiminin önünde banka faiz oranlarının durduğunu dile getiren Soner Keleş, 'Bizler artık kendi finansman modellerimizden uzaklaşmalıyız. Tüketiciye banka kredisini de sunabilmeliyiz. Bu yıl tüketiciye banka kredisini öneriyoruz ancak yüzde 1'lerdeki faizler çok yüksek bu nedenle en yakın zamanda düzenleme yapılmalıdır' dedi.

Ahmet Sarıcalı Şua İnşaat Satış ve Paz. Koor.

Faizler Düşünce Zam Yapılmasın

Firmaların zam politikalarına dikkat çeken Ahmet Sarıcalı, talebin bu kadar yüksek olduğu bir dönemde banka kredi faizlerinin arttırılmasının yanlış olduğunu da vurgulayarak, Tüm firmalar için bir ricada bulunmak istiyorum. Konut kredisi faizlerinde düşüş yapıldığı takdirde bu kadar kısa zamanda zamlar yaparak tüketici zor durumda bırakılmasın dedi.

M. Erhan Değerli Bizim Evler Satış ve Paz. Koor.

Yüksek Faizler Müşteriyi Zorladı

Mehmet Erhan Değerli, bankaların faiz oranlarını yüzde1in üzerinde tutmasının müşteriyi olumsuz etkilediğini belirterek, !Ayrıca konut sahibi olurken yüzde 25 peşinat miktarında diretilmemeli. Yüzde 15'e düşürülebilir. Bu sayede de konut satışlarını artırabiliriz' dedi.

Varol Tezmen Avrupa Konutları Satış ve Paz. Koor.

Konut Kredileri Desteklenmeli

Konut kredilerinin diğer kredi türlerinden ayırt edilmesi gerektiğini ifade eden Varol Tezmen, Konut kredisi alanlardan geri ödeme yapmayanların oranı yüzde 1in altında kalıyor. Konut kredilerini diğer kredilerden ayırıp çok daha düşük faiz oranları belirlemek gerekir. Devletin, konut kredilerini diğer kredilerden ayırıp desteklemesi lazım. diye konuştu.

Alpay Çepni Aydınlı Yapı Genel Md. Yard.

Faizlerden Dolayı Konut Almıyorlar

Vatandaşın faizlerden dolayı konut almaktan vazgeçtiğinin altını çizen Alpay Çepni, 'Faizler yüzde 0,75'e çekilsin. Ancak faiz oranları düşerse bizler fiyatları arttırmayalım. Makul fiyatlarla satış yapalım. Herkesin alabileceği şartlarla konut satalım. Kâr yapmanın da bir sınırı var' diye konuştu.

Ümit Türüdü Şen Emaar Türkiye Genel Md. Yard.

Yeni Akademi Kurulabilir

Türkiyede gayrimenkulün hızla geliştiğini ve pazarın çok açık olduğunu belirten Ümit Türüdü Şen ise, yeni projelerin büyük ilgi gördüğünü ve birçok yeni projenin yolda olduğuna işaret ederek, 'Satış temsilcileri çok önemli. Profesyonel satış temsilcileri yetiştirmek için bir akademi kurulabilir' önerisini dile getirdi.

Beylikdüzü'nün yeni projelerinden biri olan Newista Residenceta konutların dışında, 28 ticari ünite ve 12 adet ofis alanına yer veriliyor. 55 ile 295 metrekare arasında değişen dairelerin yer aldığı projede, stüdyodan 3+1e farklı konut tipleri yer alıyor.

Fiyatların 105 bin liradan başladığı Newista Residence'ta sıfır peşinat ve sıfır faiz ile 30 aya kadar uzanan vadelerle birlikte tüm havayolları çalışanlarına özel bahar kampanyası başlatıldı. Atatürk Havalimanı'na yakın konumuyla dikkat çeken projede havayolu şirketlerinin çalışanlarına özel olarak düzenlenen kampanyada peşin alımlarda yüzde 15 indirim uygulanırken, tüm vadeli alımlarda da yüzde 2 indirim ve ek olarak 30 ay vade imkânı sunuluyor. Ayrıca projede yer alan 28 adet ticari ünite, 1 adet gross market alanı ve 12 adet ofis alanı da metrekaresi 3 bin Dolar'dan başlayan fiyatlarla satışa sunuldu.

İstanbul içi ulaşımda her geçen gün önemi artan Metrobüs hattının da kısa süre içinde proje alanına gelmesiyle birlikte iki Metrobüs durağının arasında yer alacak Newista Residence, E-5 ve E-6 otoyollarına yakınlığıyla ulaşım açısından da avantajlı bir konumda bulunuyor. Ayrıca İstanbul'un en büyük fuar alanı olan TÜYAP'a 5 dakika uzaklıktaki proje, Atatürk Havalimanı'na ise 15 dakikalık mesafede konumlanıyor.

Projedeki konutların tümüne sağlanan rezidans hizmetlerinin yanı sıra banka, market, kafe, restoran, eczane, güzellik merkezleri ve çarşı alanıyla ayrıcalıklı bir yaşam sunuluyor.

1 Nisan Şakası Değil Yeni Konut Kampanyası

Beylikdüzünün merkezindeki Ayışığı Vadi Evleri projesinde sunduğu cazip kampanyalar ile yüzlerce insanı ev sahibi yapan Demir İnşaat, baharı karşıladığımız bugünlerde konut almayı düşünenler için özel bir kampanya sunuyor. Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, Ayışığı Vadi Evlerinden konut alanların 2012de sadece yüzde 5 peşinat ödeyerek, geri kalan kısmı ise 2013'te ödemeye başlayacağını söyledi. Hamit Demir, 152 bin liradan başlayan daireler için Al kalemi eline, ödemeni kendin belirle sloganıyla kişiye özel ödeme planı da sunduklarını belirterek, 1 Nisan'da start alacak bu kampanya ile Ayışığı Vadiden, 2012'de neredeyse hiç ödeme yapmadan, özel ödeme planıyla konut alınabiliyor dedi.

Büyükderedeki Gelişim Fikirtepeye Örnek Olsun

Servotel Corporation Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ayla Heyfegil, 2000'li yılların başından bu yana büyük değişim yaşanan Büyükdere Caddesinin önümüzdeki beş yılda Fikirtepe gibi yeniden yapılandırılacak semtlere örnek olması gerektiğini söyledi. Arkitera tarafından düzenlenen Arkiparc 2012de Büyükdere Caddesindeki sorunlara çözüm bulmak amacıyla düzenlenen Büyükdere oturumunda konuşan Heyfegil, Büyükdere Caddesinde yer alan projelerin Londra, Paris, New York gibi dünya kentlerindeki projelerle yarışır nitelikte olduğunu ifade etti.

Ayla Heyfegil, Büyükdere Caddesi İstanbul'da yaşam, çalışma ve eğlencenin en önemli akslarından biri haline geldi. İstanbuldaki gayrimenkul fiyat anlayışını son 10 yıl içerisinde bambaşka bir boyuta çekerek Boğaz Hattının rakibi olmaya başladı. 2000'li yılların başında bu aksta metrekare fiyatları 2 bin 500 dolar seviyesindeyken, 2011 yılının sonunda metrekare fiyatları 15 bin doları buldu diye konuştu.

Ayazmadaki İlk Kurayı Erdoğan Bayraktar Çekti

Kentsel Dönüşüm Yasa Tasarısı Mecliste geçmeyi beklerken, TOKİnin dönüşüm alanı olarak ilan ettiği yerlerdeki projeler bir bir hak sahiplerine teslim ediliyor. Bu kapsamda İstanbul Ayazma Kentsel Dönüşüm Projeleri kapsamında yapılan kura çekimine katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, 300 konutun ilk kura çekimini yaptı.

2004'te TOKİ ve Küçükçekmece Belediyesi işbirliğince yapılan çalışmalar sonucu 300 konutun yanı sıra 16 derslikli ilkokul, sağlık ocağı ve ticari ünitelerden oluşan proje hak sahiplerine teslim edildi.

Kiracıya da Ev Sözü

Törende konuşan Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşümün dünyanın en zor işlerinden biri olduğunu ifade ederek, 2004ten beri başladığımız çalışmalar sonucu yaklaşık 1.700 hak sahibine ev verdik. Kiracıya da ev vermek istiyoruz dedi. Kentsel dönüşümün maliyetli bir iş olduğunu ifade eden Bayraktar, Brezilya, Meksika ve Mısır gibi ülkeler dönüşümü başaramıyor. Biz 7-8 senedir Küçükçekmece, Kartal, Maltepe, Gaziosmanpaşa ve Fatih Belediyeleri ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz diye konuştu.

Mecliste bekleyen Kentsel Dönüşüm Yasa Tasarısına değinen Bayraktar, şunları söyledi:

Yasa kabul edildiği anda, afet riskine odaklı yeni bir dönüşüm yapmak istiyoruz. İbadet duygusu içinde, siyaset üstü ve siyaset dışı bir anlayışla hareket ediyoruz. Kentsel dönüşüm çalışmalarıyla enerjiyi savuran binalardan kurtulacağız. 300 konut mütevazi bir rakam olsa da, insanları kaçak ve salaş yapılardan kurtarmak boynumuzun borcu.

Kaynak: CnnTürk