Konut Kredisi Faizlerinin Yılsonuna Kadar Yüzde 1 Olacak mı?

09/09/2011

Garanti Mortgage Genel Müdürü Cemal Onaran, konut kredisi faizlerinin yılsonuna kadar yüzde 1 seviyelerinde olacağını tahmin etti

a111_03İnşaat maliyetlerinin yükselmesine karşın ev fiyatlarında artış beklemediğini belirten Garanti Mortgage Genel Müdürü Cemal Onaran, konut kredisi faizlerinin yılsonuna kadar yüzde 1 seviyelerinde olacağını tahmin etti.

Uluslararası piyasaların Türkiye’ye olan etkisini de değerlendiren Garanti Mortgage Genel Müdürü Cemal Onaran, inşaatçıların maliyetlerinin artmasına rağmen sektörün bunu ev fiyatlarına yansıtmadığını belirterek, bankaların rekabette faizi kullanmaktan vazgeçtiklerini, faizlerin yılsonuna kadar yüzde 1’ler civarında olacağını söyledi.

Yurtdışında yaşanan gelişmelere paralel olarak Merkez Bankası’nın (MB) aldığı kararların Türkiye’de fiyat ve maliyetleri mantık çizgisine getirdiğini ifade eden Onaran, “Bütün bu gelişmelerden sonra konut kredisi pazarında fiyatlandırma mantıklı bir çizgiye geldi. Bankalar arasında pazar payı kapmak için bir faiz yarışı yaşanıyordu. Şimdi sektör belli bir mantığa geldi. Bankalar bu rekabet yarışından vazgeçerek maliyetlere göre mantıklı fiyatlar veriyorlar.

Artık piyasada pazar payı rekabeti fiyat üzerinden yapılmıyor. Şimdi sektörde faizler yüzde birlerin üzerinde. 60 ay vadede kredi faizi yüzde 1.01 - yüzde 1.02, 120 ay vade için ise faiz yüzde 1.03 - yüzde 1.04’lerde” dedi.

Onaran, faizlerin önümüzdeki dönemlerde de bu seviyelerde devam edeceğini belirterek, “Son gelişmeler faizlerin yılsonuna kadar bu seviyelerde olacağını gösteriyor” dedi.

Eski Talep Yok


Ev fiyatlarına da değinen Onaran, inşaatçıların maliyetlerinin artmasına karşın ev fiyatlarında büyük artışlar beklemediğini söyledi. Kişilerin konuta olan talebinin geçen yılın son üç ayında çok yüksek olduğunu hatırlatan Cemal Onaran, “Bu yıl konuta olan talep hiç bir zaman geçen yılki gibi yüksek olmayacak” diye konuştu.

Ev almak isteyen insanların iki farklı amacı olduğunu, bir kesimin gerçekten kiradan çıkıp kendi evlerine geçmek istediğini, bir kesimin de yatırım amaçlı ev almak istediğini ileten Onaran, “Kendi evinde oturmak için ev almak isteyen insanlara tavsiyem finans durumları uygun ise ev almak için doğru bir zamandayız.

Ancak evi yatırım amaçlı almak isteyen kişilerin ise doğru projeyi bulmaları, projede lokasyona bakmaları, inşaatı yapan firmanın güvenirliliğine ve metre kare fiyatına bakmaları çok önemli” dedi. Firmanın çok iyi firma olması halinde metre kare fiyatının yüksek olmasının yatırım açısından cazip olmadığına dikkat çeken Onaran, yatırım amaçlı projelerde seçilen lokasyonların ileride nasıl bir gelişme göstereceğinin de önemli bir kriter olduğunu söyledi.

Kaynak: Milliyet