Konut Kredisi için Borçlanabilecek Bir Zaman

29/07/2013

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, 'Şu andaki faiz seviyesine göre konut kredisi için borçlanabilecek bir zamandır' dedi.

Merkez Bankası'nın faiz yükseltmesi, Gezi Parkı olaylarının etkisi, Fed'in 2014 içerisinde tahvil alımlarını azaltacağını açıklaması, döviz kurunun yükselmesi ile temmuz ayı konut kredisi faiz oranlarına artış olarak yansıdı.

Cumhuriyet'ten Şehriban Kıraç'ın haberine göre konut kredilerinde "Kredi faizi mayısta dip yaptı" ancak Merkez Bankası'nın son kararıyla faizleri 75 baz puan artırması, konut piyasasında kredilerinin artık eskisi kadar düşük olamayacağını gösteriyor.

Kredi faiz oranlarının ilk altı ayda düşük seviyelerde olması, kredi hacminde büyümeyi getirmekle birlikte konut satış rakamlarına da artan bir şekilde yansıdı. Merkez Bankası'nın verilerine göre ortalama konut satış fiyatı geçen yılın aynı ayına göre yaklaşık yüzde 11 arttı. Fonlama maliyetlerinin arttığı bir ortamda yılın ikinci yarısına girerken sektör konut kredisi faizlerinde gerekli revizyona gideceği belirtiliyor. Önümüzdeki süreçte Merkez Bankası'nın likiditeyi azaltan farklı aksiyonları olursa kredi faizleri daha da yukarı gidebilir. Gerek enflasyondaki artış, gerekse de cari açığın azaltılmasına yönelik alınması muhtemel ek tedbirlerle beraber faizlerin önümüzdeki dönemde daha da yukarı çıkması bekleniyor. Bu durum, mortgage piyasasında şu ana kadar yaşanan hızlı büyümeyi bir nebze daha yavaşlatacak.

Kredileri artıran bankalar müşteri çekmek için kredilerde vade sürelerini uzatma yoluna gidiyor. Konut kredisi faiz oranları 120 ay vadelendirmede yüzde 0.73'ten başlıyor ve yüzde 0.98'e kadar yükseliyor.

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, yaptığı açıklamada, ev almak için uygun bir zaman olduğuna dikkati çekti. Konut kredisi faizlerinde yukarıya doğru bir artış görüldüğünü anlatan Karadere, "15 gün önce konut kredisi faizleri düşüktü. Faiz artışıyla beraber yukarıya doğru gelmeye başladı ama konut kredisi faiz oranları baktığınız zaman, diğer kısa vadeli kredi faizlerine göre en az yukarıya çıktı. Bugün için konut almanın zamanı mıdır, zamanıdır ama şöyle bir sinyal de vermek istemiyorum, 'İşinizi gücünüzü bırakın, herkes kendine bir konut alsın', böyle bir şey değil. 'Borç alın, aldığınız borçla ev alın, araba alın' diyecek bir zaman olduğunu düşünmüyorum ama şu andaki faiz seviyesi olarak baktığımız zaman, evet konut kredisi için borçlanabilecek bir zamandır" dedi.

Kaynak: Bursa da Bugün