Konut Kredisi İle Konut Alma İştahı Azalmadı

15/07/2011

Önlemlere Rağmen Konut Kredisi İle Konut Alma İştahı Azalmadı

bIng Bank’ın İstanbul Bilgi Üniversitesi ve IPSOS İş Birliğinde Gerçekleştirdiği ING Mortgage Barometre’nin Haziran 2011 Dönemi Sonuçları Açıklandı

Piyasanın ‘ev alma iştahı’nı ölçen araştırmanın sonuçlarına göre piyasanın konut alımına uygun olduğunu düşünenlerin oranı artış gösterdi.

Mayıs ayında yüzde 41 olan bu oran Haziran ayında yüzde 42 olarak gerçekleşti. Gelecekte konut satın alma eğilimi açısından da artış yaşandı. Görüşmecilerin yüzde 54’ünde gelecekte konut satın alma eğilimi olmakla beraber, planlanan konut satın alma dönemi yüzde 68’lik bir çoğunluk tarafından bir yıl ve daha uzun olarak belirtildi.

Araştırmada öne çıkan bir diğer başlıksa konut satın alırken kullanılacak kaynaklarla ilgili. Buna göre, konut satın alınırken kullanılacak kaynaklar listesinin başında banka kredisi yer alıyor. Bu soruya cevap verenler arasında konut alımında kendi birikimlerini ve önceki yatırımlarını kullanmayı düşünenler dikkat çekiyor. Banka kredisi kullanacağını belirtenlerin yüzde 52’si evin değerinin yüzde 50-70 arasını krediyle karşılamayı düşündüklerini belirtiyor.

1.047 Lira Taksit İsteniyor

Çalışmaya katılan tüketiciler, Haziran ayında krediye aylık ödenebilecek ortalama taksit tutarının 1.047 lira olduğunu belirttiler. Bu tutar bir önceki ay olan  Mayıs ayına göre göreceli olarak çok az bir artışa işaret ediyor. Ortalama olarak 74 aylık vade ile ev tercih edilirken, alınması düşünülen ev fiyatı ortalama 105 bin lira olarak çıkıyor.  Tüketiciler konut tercihlerini sıfır daireden yana kullanırken, hedef kitlenin yüzde 62’si bizzat kendisine veya eşine ait bir konutta yaşamakta olduklarını ve mevcut konutlarını ortalama 12 yıl önce satın aldıklarını belirtiyorlar.

Konut Talepleri Öne Çekildi

Araştırmanın sonuçlarını değerlendiren ING Bank Ekonomisti Muhammet Mercan, Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu’nun konut kredisi faiz oranları üzerindeki müdahalelerinin, bankalar üzerinde maliyet baskısı yaratıp kredi faizlerini yukarı ittiğini belirterek, “Merkez Bankası’nın BDDK desteğiyle kredi faizlerini yukarı iterek kredi büyümesini yavaşlatma çabalarının, ilk tepki olarak konut alım iştahını öne çektiğini görüyoruz. Ancak konut kredisi kullanımının tüketiciye maliyeti yükseldikçe bu eğilimin yavaş yavaş azalması beklenebilir” dedi.

Kaynak: Milliyet