Konut Kredisi ile Konut Almak İçin En İdeal İl Kocaeli

28/01/2013

Reidin tarafından yapılan araştırmaya göre konut kredisi ile konut almak için en ideal il Kocaeli olarak belirlendi. Genel olarak, diğer altı ilde ise 10 yıl vadeli konut kredisiyle ev sahibi olmak tamamen imkan dahilinde görünüyor.

Reidin Konut Satın Alma Gücü Endeksi,  Türkiye'nin en  büyük nüfuslu yedi ilinden birinde yaşayan ortalama gelire sahip bir ailenin, farklı vadelerde konut kredisi kullanarak ortalama bir konut sahibi olup olamayacağını ölçen önemli bir ekonomik göstergedir.

İşte Ortaya Çıkan En Son Sonuçlar

Reidin'in 2007 yılından beri ay bazında hesapladığı Konut Satın Alma Gücü Endeksi;  İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Adana ve Kocaeli'nde yaşayan ailelerin farklı vadelerde konut kredisi kullanarak ev sahibi olma potansiyellerini ortaya koyuyor.

Yapılan hesaplamalara göre,

- 100 ve üzerindeki endeks değerleri mevcut kredi faiz oranı ile farklı vade yapılarında konut kredisi kullanılarak bir ev sahibi olunabileceğini gösterirken;
- 100'ün altındaki değerler ailenin mevcut finansal koşullarda konut kredisi kullanarak konut sahibi olamayacağına işaret etmektedir.

Yani 100'ün altındaki değerlerde, kredili yapılan konut satış işlemlerinde tüketicinin aylık taksit ödemelerinde sorunlarla karşılaşması beklenmektedir.  10 yıl vadeli konut kredisi hesaplama örneği aşağıdaki gibidir:

Kaynak: Kanal D Emlak