Konut Kredisi ile Konut Almak Zorlaşıyor

19/08/2013

Konut satın alma gücü endeks değerlerine göre mevcut faiz ortamında 10 yıl vadeli konut kredisi kullanılarak daire satın almanın zorlaşıyor

Yüksek prim potansiyeli ve güvenli yatırım limanı olarak görünen konuta yatırımın artması kiracıya yaradı. Oturmak için ev almak yerine kira getirisi ve yüksek prim potansiyelini göz önünde bulundurarak alınan konutlar kiralık konut alternatifinin oluşmasına neden oldu. Stokların artmasına karşın yeni yapılan konutlarda ev fiyatlarının yükselmesi de kira getirilerini düşürdü. Reidin’in verilerinden yararlanılarak yapılan hesaplamada son 1yıl içinde Türkiye genelinde kira getirilerinin yüzde 4,34 düştüğü görüldü. Türkiye genelinde kira getirileri geçen yılın temmuz ayında yüzde 6,22 iken oran bu yılın Temmuz ayında yüzde 5,95’e geriledi.

Türkiye genelinde konut stoklarının artması ve alternatiflerin çoğalması kiracılara yaradı. Ev fiyatlarının yükselmesi de ikinci el konutlarda kira getirilerini 1 yılda yüzde 4,34 aşağı çekti.

En Çok Etkilenen İl Antalya

Bir yıllık süre içerisinde iller bazında kira getirisi en çok düşen şehir ise Antalya oldu. Antalya’da geçen yıl yüzde 6,45 olan kira getirisi yüzde 6,71’lik düşüşle yüzde 6,02’ye geriledi. Antalya’yı yüzde 6,02 kayıpla İstanbul, yüzde 3,12 kayıpla Kocaeli, yüzde 2,48 kayıpla Ankara, yüzde 1,63 kayıpla Adana, yüzde 0,99 kayıpla Bursa ve yüzde 0,76 kayıpla İzmir takip etti. Büyük umutlarla yatırım yapılan şehir merkezlerindeki evlerde de benzer bir tablo yaşandı. Reidin veri uzmanı Orhan Vatandaş İstanbul genelinde kira getirilerinin en çok düştüğü ilçenin Şişli olduğunu söyledi.

Nitekim Şişli’de getiriler yüzde 6,56’dan yüzde 5’e gerileyerek bir yıllık sürede yüzde 23,78 kayba neden oldu. Şişli’yi yüzde 20,45’le Bakırköy, yüzde 17,70’la Adalar, yüzde 16 ile Bahçelievler ve yüzde 14,07 ile Bağcılar izledi.

Yeni Konutların Fiyatları Yükseliyor

Kira getirilerinin düştüğü aynı dönemler içinde yeni konut fiyatlarında ise yükseliş olduğu gözleniyor. 2013 yılı Temmuz ayı verilerine göre yeni konut fiyatları önceki aya göre yüzde 1,88, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 9,91 oranında arttı. Bir aylık dönem içerisinde İstanbul Avrupa yakasında yer alan markalı konut projelerinde yüzde 1,21,Asya yakasında yüzde 1,05’lik yükseliş oldu.

Süreç Devam Edecek

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa kira getirilerindeki düşüşün önümüzdeki süreçte de devam edeceğini dile getirdi. Son 5 yıllık süre içerisinde satılan konut fiyatlarıyla kiraların doğru orantıda olmadığını aktaran Aşa şöyle konuştu; “Türkiye genelinde lüks konut çılgınlığı yaşanıyor. Lüks konut yapıldıkça emlak fiyatları artıyor. Ancak buna karşın kiralarda aynı yükselişler gözlenmiyor. Alternatifler çok olduğu için yatırımcı kira gelirinden zarar ediyor ve amortisman süreleri uzuyor. Yatırımcılar böyle giderse yatırım amaçlı konut almayı bırakacak. Yeni konutlar yüksek fiyatlarla satışa çıkıyor. Teslim edilen konutlarda ise fiyatlar yükselmiyor.”

Konut Kredisi ile Konut Almak Zorlaşıyor

Konut satın alma gücü endeks değerleri incelendiğinde, mevcut faiz ortamında 10 yıl vadeli konut kredisi kullanılarak daire satın almanın zorlaştığı gözleniyor. Endeks değerinin 100 olarak kabul edildiği satın alma gücünde Temmuz 2013 itibariyle Ankara ve İzmir’de ev fiyatlarının 10 yıl vadeli konut kredisi kullanmak için sınırda olduğuna, İstanbul’da ise kredili ev alımlarında alıcının taksitlerini ödeyememe riski bulunduğuna dikkat çekildi.

Kaynak: Bugün