Konut Kredisi Kullanacaklar Bazı Masrafları Artık Ödemeyecek

28/03/2014

BDDK ücret ve komisyon düzenlemelerinin tamamlandığını açıkladı. Buna göre 1 Haziran 2014'dan itibaren konut kredisi borcu bittikten sonra, bankadan aldınan ipotek fek yazısına, artık ücret ödemeyecek

BDDK uzun zamandır kredilerde alınan bazı masrafların alınmaması için ücret ve komisyonların yeniden düzenlenmesi çalışmalarını sürdürüyordu. Bu hafta, Bankalar Birliği Başkanı, BDDK ile ücret ve komisyon düzenlemesinin tamamlandığını açıkladı. Buna göre 1 Haziran 2014'dan itibaren tüketici, bazı işlem ücretlerini ödemek zorunda kalmayacak.

Konut Kredilerinde Hangi Ücretler Alınmayacak

Konut kredisi borcu bittikten sonra, konut üzerindeki ipoteğin kaldırılması için bankadan alınan, ipotek fek ücreti artık ödenmeyecek. Kanunen bir gerekçesi olmamasına rağmen, ipotek fek yazısı için tüketicinin bankaya ödediği ortalama 250 TL tutarındaki ücret, artık ödenmeyecek.

Tüketiciden Habersiz Masraf Alınamayacak

Milliyet Gazetesi'nin haberine göre, TBB Başkanı Hüseyin Aydın, Ekonomi Zirvesi'nde, 1 Haziran'dan itibaren geçerli olacak, bankaların aldığı ücret ve komisyonlarla ilgili düzenlemeler hakkında açıklamalarda bulundu. Aydın konuşmasında şu konulara yer verdi:

"1 Haziran'dan itibaren çok daha az eleştiri alacağımız bir uygulamaya geçeceğiz. Tarif ve tanımlarda da bayağı bir sadeleştirme oldu. Bakanlık ve BDDK çalışmalarını tamamlamak üzere. Bugün, yarın bize de sonuçlar bildirilecek. Küçük çaplıda olsa bilgi işlemlerimizde bazı düzenlemeler yapmamız gerekiyor. Haziran ayı itibariyle uygulamaya gideceğiz. Biz sektör olarak önce müşterinin bilançosuna bakarız, sonra bankanın ve ülkenin bilançosuna bakarız. Bu 3 bilançoya yarayacak, alınması gereken bir karar varsa buna itiraz etmeyiz. Müşterinin ya da ülkenin bilançosuna artı yazacaksa tamam deriz."

Masraflar Bankaya Göre Değişmeyecek

Hüseyin Aydın, bankaların aldıkları masrafların belirli bir formatta olacağını, bir ücretin adı A bankasında başka, B bankasında başka olmayacağını belirtti. Aydın, bankaların ücret ve komisyon talep ederken şeffaf ve müşterisini önceden bilgi vererek adım atmasının öncelikli prensip olduğunu aktararak, "Şikayetler, bilgi verilmeden alınan ücretlerden kaynaklanıyordu yoksa kimse 'neden alındı?' demiyordu. En çok kredi kartıyla ilgili ücret ve komisyonlarda şikayet vardı" dedi.
 Aydın, bankaların ücret ve komisyon gelirlerinde bir düşme beklenebileceğini ama bir gelir erozyonu şeklinde olmayacağını da anlattı.

Kaynak: KrediPazarı