Konut Kredisi Kullananlar Dikkat

14/07/2011

10 günde faizler yüzde 0.83′ten yüzde 1′leri geçti. Bankalar, Temmuz ayının ilk haftasından itibaren konut kredi faizlerinde düğmeye bastı.

aa_30Konut Kredisinde Elini Çabuk Tutmayan Tüketici Temmuz’un İlk Günlerinden İtibaren Başgösteren Faiz Artışlarının Baskısı Altında Kaldı

10 günde faizler yüzde 0.83′ten yüzde 1′leri geçti. Bankalar, Temmuz ayının ilk haftasından itibaren konut kredi faizlerinde düğmeye bastı.

Ortalama yüzde 0.83′de olan konut kredisi faizleri bir anda yüzde 1′lerin üzerine çıktı. Kredisini 10 gün önce almayan, 100 bin liralık kredide en az 12 bin TL’lik ek maliyete katlanmak zorunda kaldı. Faizdeki hızlı tırmanışa tepki gösteren profesyoneller, “Ortadireğin ev umudu kırıldı” yorumunu yaptı.

Buraya Kadar Dayandı

Kısa bir süre önce BUGÜN’e değerlendirmelerde bulunan İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, bugüne kadar rekabet nedeniyle maliyet artışlarını, kâr marjları daralmasına rağmen faizlere yansıtmayan bankaların, Merkez Bankası ve BDDK‘nın son aldığı tedbirlerden sonra dayanacak noktaları kalmadığını belirtti.

Bali “Son verilere göre banka kârlarında yüzde 20 düşüş var. Zorunlu karşılık oranları artırıldı ama bunlara faiz verilmediği için bankaların maliyetini artıran, sermaye yeterliliğini aşağı çeken bir unsur bu. Aynı seviyeye getirmek için kredi tarafında aktiflerin fiyatını artırmak zorundasın. Bankalar buraya kadar dayanabildi” dedi.

İkinci Eli Daha Çok Etkiler


Ancak faizlerdeki artış tüketici derneklerinin de emlak sektörü profesyonellerinin de tepkisini çekti. Türk Sanayici ve İşadamları Vakfı Emlak Kurulu Başkanı Salim Taşçı, kredi faizlerinin artmasının, dört-beş yıldır ivme kazanan inşaat sektöründe büyük oranda yavaşlamaya sebep olacağını belirterek şunları söyledi: “Cari açığın sıfır riskli inşaat sektörü, faizlerin artmasıyla kayıtdışı hareketlenmelere kayabilir. Kredi faizlerinin yükselmesiyle bir zaman sonra, ikinci el satışlarında da durgunluk baş gösterecektir.”

30 Yıl Vadeye 10 Bin Kişi Başvurdu


Kredi faizlerinin artmasıyla birlikte yükselen taksit miktarları tüketiciyi, 30 yıl vadeli kredilere yöneltti.

Şeker Finans Mortgage’in ilk kez başlattığı ve sektördeki en uzun vadeli konut kredisine 1 ay içinde 10 bin kişi başvurdu.

Temmuz’un ilk haftasında bin kişinin kredisi onaylandı. Konya’dan Hatay’a pek çok Anadolu ilinden gençlerin ve ilk evini alacak çiftlerin yoğun talep gösterdiği kredide aylık faiz oranı 10 yıllık kredideki gibi yüzde 0.99.

Artış Hangi Krediyi Ne Kadar Etkiler?

50 bin liralık krediyi 120 ay vadede alacak olan bir tüketici yüzde 0.83 faizle aldığında aylık taksidi 660 lira, yüzde 0.95 ile 700 lira, yüzde 1 ile aldığında ise 717 lira taksit ödemesi gerekiyor. 100 bin liralık krediyi 120 ay vadede alacak olan tüketici ise yüzde 0.83 faizle aldığında aylık taksidi 1319 lira, yüzde 0.95 ile aldığında 1400 lira, yüzde 1 ile aldığında ise 1404 lira taksit ödüyor.

Kaynak: Bugün