Konut Kredisi Kullananlara Bir Müjdeli Haber de Ödemiş'ten Geldi

22/01/2014

Ödemiş'te bir tüketici konut kredisi dosya masrafı ve yapılandırma ücreti olarak alınan 3.526 TL'yi yasal faiziyle birlikte bankadan geri aldı

Ödemiş Belediyesi’nde çalışan sağlık memuru Hasan Bıçkıcı 2007 Yılında eşiyle birlikte bir bankadan 65 bin TL konut kredisi kullandıklarını, bu krediyi konut kredisi oranları düşmesi nedeniyle iki defa yapılandırdıklarını ve bu işlemler sonucunda kendilerinden dosya masrafı, her iki yapılandırmada da % 2 yapılandırma ücreti alındığını söyledi.

Ödemiş 2. Asliye Hukuk Mahkemesi, bir bankanın konut kredi kullanan tüketiciden aldığı dosya masrafı ve yapılandırma ücretinin iadesine karar verdi. Bu mahkeme kararına itiraz eden banka konuyu yüksek yargıya taşıdı. Yargıtay 13. Hukuk Dairesi mahkeme kararının doğru olduğunu ve hükmün onanmasına karar verdi.

Ödemiş Belediyesi’nde çalışan sağlık memuru Hasan Bıçkıcı 2007 Yılında eşiyle birlikte bir bankadan 65 bin TL konut kredisi kullandıklarını, bu krediyi faizlerin düşmesi nedeniyle iki defa yapılandırdıklarını ve bu işlemler sonucunda kendilerinden dosya masrafı, her iki yapılandırmada da  % 2 yapılandırma ücreti alındığını söyledi.

Bu alınan ücretlerin iadesi için Tüketici Sorunları İlçe Hakem Heyetine şikayette bulunduğunu ifade eden Bıçkıcı, heyetin alınan tüm ücretlerin iadesine karar vermesine rağmen, iadesine karar verilen rakam heyetin karar verebileceği rakamdan daha yüksek olduğu için bankanın bu ücretleri iade etmediğini dile getirdi.
Bunun üzerine Avukat Didem Zeyrek aracılığı ile Ödemiş 2. Asliye Hukuk Mahkemesine bankaya dava açtıklarını anlatan Bıçkıcı, davayı kazandıklarını bankanın kararı temyiz ederek yüksek yargıya taşıdığını Yargıtay 13. Hukuk dairesi de tüm tüketicilere emsal teşkil edecek mahkeme kararını da onayarak davayı sonlandırdığını söyledi.

Kararı “Bir tüketici zaferi” olarak niteleyen Bıçkıcı, “Davayı açma esnasında beni cesaretlendiren, haklı olduğumuzun ispatı olan yerel mahkeme, Yüksek Yargı kararlarını ve içtihatlarını mahkemeye sunan Avukat Didem Zeyrek, bu tüketici zaferinin mimarı olmuştur” diye konuştu.

Bıçkıcı şunları söyledi: “Dava sonunda dosya masrafı ve yapılandırma ücreti olarak alınan 3.526 TL'yi yasal faiziyle birlikte bankadan aldım. Benzer durumda olan herkes ilgili tüketici hakem heyetine veya mahkemeye başvurarak bankaların haksız olarak aldıkları bu paraları geri alabilirler. Birçok tüketicinin korktuğu ve dava açarsak kaybederiz düşüncesiyle hak aramaktan vazgeçiyor. Kazandığımız bu dava konut kredisi çekenlere emsal teşkil edecek Yüksek Yargı tarafından da onanmış bir karardır. Artık Ödemiş 2. Asliye Hukuk Mahkemesinin bu kararıyla konut kredisi çeken herkes için ulaşabilecekleri emsal bir karar var. Hiç kimse çekinmeden hakkını arasın”

Kaynak: Küçük Menderes