Konut Kredisi Kullanımı Gelir Grubu Orta Alt Gelir Grubuna Doğru Kaydı

27/10/2011

Yapı Kredi Perakende Bankacılık Başkanı Nazan Somer Konut Kredisi Kullanımının Üst ve Orta Üst Gelir Grubundan Orta Altlara Doğru Kaydığını Söyledi

a32Yapı Kredi Perakende Bankacılık Başkanı Nazan Somer Konut Kredisi Kullanımının Üst ve Orta Üst Gelir Grubundan Orta Altlara Doğru Kaydığını Söyledi

Son 2 yıl içerisinde bankalarından konut kredisi kullanan kişi sayısının 2 katına çıktığına dikkat çeken Somer, “Kredi kullanan kişi sayısı arttığı halde ortalama kredi tutarında ciddi bir değişim olmadı. Ortalama vade 7 yıldan 8 yıla çıktı. Bu da orta sınıfın daha uzun vadelerde kredi kullanma eğiliminde olduğunu gösteriyor.” tespitini yaptı.

Türkiye’de 2007′de mortgage kanunu çıkmış olmasına rağmen kredi sistemi henüz bu altyapı üzerinde çalışmıyor. Bunu Türkiye’de mortgage’a dayalı menkul kıymetlerin alınıp satıldığı ikincil piyasalar oluşmadığıyla ilişkilendiren Somer, bunun da bankaların daha düşük maliyetler ile uzun vadeli fon oluşturma kabiliyetini sınırlı tuttuğu görüşünde.

Yapı Kredi’nin perakende bankacılıkta 2012 hedeflerini de açıklayan Somer, gelecek yıl yüzde 3-4 gibi büyüme beklediklerini aktardı.

Kaynak: Zaman