Konut Kredisi Oranlarındaki Artış Ev Sahibi Olma Hayallerini Erteledi

27/01/2014

Konut Kredisi Oranlarındaki Artış Ev Sahibi Olma Hayalleri Erteledi

Giresun’da Emlakçılar, konut kredileri faiz oranlarının artmasından dolayı daire satışlarının çok düştüğünden şikayetçi.

Konut Kredi Faiz Oranları Yükselince Daire Satışları Düştü

Giresun’da Emlakçılar, konut kredilerinin artmasından dolayı daire satışlarının çok düştüğünden şikayetçi. Giresun’da 2013’de İnşaat sektörünün kıyasıya bir rekabetin içine girdiğini söyleyen Görhele Emlak Danışmanı Turhan Sinirlioğlu yükselen konut kredisi faizleri nedeniyle vatandaşın daha temkinli olduğunu tüketicinin frene basmasıyla sektörde işlerin düştüğünü inşaat firmaları ve emlakcıların azalan müşteriyi kapma yarışına girdiğini söyledi.

Sinirlioğlu yaptığı değerlendirmede şu konulara yer verdi;” 2012 ve 2013 başında konut sektöründe Giresun’da çok güzel satışlar yapıldı. Ancak son çeyrekte bir duraksama yaşandı. 2014 yılına girildiğinde ise faizlerdeki artışın etkisiyle işler çok düştü. Giresun merkez , Görele, Eynesil, Tirebolu, Espiye, Keşap, Piraziz ve Bulancak’da bu sektördeki herkes bu yıl az sayıdaki müşteriyi kapmak için ciddi bir rekabet içine girdi. Doğru finansal koşulları sunan güçlü yapım firmaları burada kazançlı çıkıyor. Müşterilerine bankasız alternatif ödeme seçenekleri sunabiliyor. 60 ay vade yapan firmalar var. Nakit akışını ayarlayamayan inşaat firmaları binalarını bitirmekte sıkıntıya giriyor. Ürkek durumda olan tüketici bitmiş daireyi almayı tercih ediyor. Alt gelir gruplarındaki insanlar artık daire alamıyor. Daire satın alanlar üst gelir gruplarında yaşayanlar . En düşük daire fiyatının 100 bin liradan başladığı günümüzde aylık geliri 1000 liranın altında olan vatandaşın ev sahibi olma hayali bitti. Daire alanlar en az iki maaşlı insanlar. Bu aileler kredi kullanarak daire alıp, bir maaşı krediye bağlıyorlardı. Konut kredisi faiz oranlarındaki artış ve gelecekteki tedirginlik böyle düşünenleri de engelledi. İnşaatın ülkemizde lokomatif güç olabilmesi için mutlaka kredi faizlerinin makul seviyede olması gerekir. Satışların düşmesi bankaları da etkiledi. Bankalar biraz daha fedakarlık yapmalı. Çok büyük karlar yerine aza kanaat etmeli. Faiz oranları makul olmalı ki insanlar kredi kullansın. O zaman işler normale döner. ”dedi.

Kaynak: Aydındere