Konut Kredisinde En Uzun Vade

05/03/2018

Günümüz şartlarında kredi almadan ev sahibi olmak kolay değil

Vatandaşların belirli bir peşinat karşısında almak istedikleri evin en fazla yüzde 80’lik kısmı banka tarafından kredi olarak karşılanıyor. Konut kredisinde vade seçenekleri bankaya göre değişkenlik gösteriyor. Tüketici kredi faiz oranlarına göre konut kredisi hesaplama yaparak en uygun konut kredisini tercih edebiliyor.

Konut Kredisi İle Mortgage Arasındaki Farklar

Daha önceki senelerde Mortgage ile konut kredisi farklı türler olarak adlandırılıyordu. Bu süreçte konut kredisi kullanım ömrü en fazla 5 yılken faiz oranlarının da son derece yüksek olduğu tespit edilmişti. Ayrıca konut kredisinde 2 aylık taksit tutarı ödenmediği taktirde bir sene içerisinde ödenerek telafi edilme şansı veriliyordu. Mortgage ise 30 yıllık vade seçeneği ile birlikte düşük faiz imkanları sunuyor. Ancak taksitlerin ödenmemesi halinde bu sistemde tüketicinin ödediği faiz ve taksitler tarafına iletilerek ev banka tarafından satışa çıkarılıyor. Ancak yapılan bir düzenlemenin ardından 2007 yılında Mortgage konut kredisi olarak birleştirilmiş oldu. Yeni sistemde Mortgage konut kredisi olarak adlandırılıyor.

Konut Kredisinde En Uzun Vade Kaç Ay?

Konut kredisinde vade seçenekleri bankadan bankaya değişkenlik göstermekle birlikte 5-30 yıl aralığında değişiyor. Her banka 30 yıllık konut kredisi vermemekle birlikte genellikle 10 -20 yıl arasında konut kredisi veriliyor.

Kaynak: Ekonomi 7