Konut Kredisinde Ferdi Kaza Sigortası Tüketiciyi Tam Korumuyor

22/02/2013

Konut Kredisinde Ferdi Kaza Sigortası Tüketiciyi Tam Korumuyor

Bankalar karlılık oranı yüksek olduğu için artık hayat sigortası yerine ferdi kaza sigortası yapıyor.

Bankalardan kredi kullananların sikayetvar.com’a gönderdikleri şikayetlerine göre bankalar karlılık oranı yüksek olduğu için artık hayat sigortası yerine ferdi kaza sigortası yapıyor. Buradaki uyanıklık ise; ecelen vefat olduğunda hayat sigortası vefat halinde sigortalının mirasçılarını korur iken ferdi kaza sigortası sadece kaza anındaki vefatlarda tazminat ödemektedir. Habersiz yapılan ferdi kaza sigortaları nedeni ile icralık olanların sayısı hiç de az değil.

Konut kredisi kullananlar zorunlu olarak yapılan DASK (Doğal Afet Sigortası) yanında bankaların hayat sigortası da yapmalarını tartışırken bankalar yeni bir tartışma konusuna neden olacak ikinci bir sigorta ile ortaya çıktılar. Tüm Sigortacılık Sektörü Araştırma Geliştirme ve Eğitim Derneği (TÜSİAR) Kurucu Başkanı Neşe Demirağ, sikayetvar.com’a yaptığı açıklamaya göre, bankalar DASK zorunlu sigortanın yanında hayat ve ferdi kaza sigortaları ile kredi kullananlara zorla poliçe düzenliyorlar. Bankaların asıl oyunu ise ferdi kaza sigortalarında. Bankalar kredi kullananlara yaptıkları sigortalarla tüketiciden çok kendi karını düşünüyor.

Yüksek Komisyon için Tüketici Yanıltılıyor

“Kredi kullananlara zorla poliçe düzenleniyor” diyen Demirağ, bankaya kredi almak için giden tüketiciye nasıl bir oyun oynandığını şöyle açıkladı:

“Tüketiciye ihtiyacı olan kredi miktarından çok daha yüksek masraflar ile karşı karşıya kalmaktadır. Sigorta poliçesini istediği acenteden düzenleme hakkına sahip olan müşteri ne yazık ki bir şekilde bankalar tarafından zorlanılarak kendi şubelerinden nasıl bir poliçe satın aldıklarını bilmeden, fiyat ve ürün araştırması yapmaları engellenerek zorla sigortalanmaktadır. Genellikle poliçeler vatandaşa verilmemektedir. Vatandaşa verilen sadece tahsil ettikleri makbuzdur. Vatandaşlar neye para ödediklerini bile bilmemektedirler. Son zamanlarda bankalar farklı bir yöntemde buldular. Karlılık oranı yüksek olduğu için hayat sigortası yerine ferdi kaza sigortası düzenlemeye başladılar. Oysa ecelen vefat olduğunda hayat sigortası vefat halinde sigortalının mirasçılarını korur iken ferdi kaza sigortası sadece kaza anındaki vefatlarda tazminat ödemektedir. Ferdi kaza sigortalarının rakamlarını yüksek tutarak büyük komisyonlar kazanmayı hedefleyen bankalar tüketicileri ve devleti bir şekilde kandırmaktadırlar. Sigorta şirketleri ferdi kaza poliçelerine hayat sigortasından çok daha yüksek komisyonlar ödemektedir. Devlet hayat sigortası ile mirasçıların korunmasından yana bir tavır izlemekteydi. Ancak bankalar ferdi kazaya yönelerek yüksek komisyonlar almak için hazineyi de tüketicileri de yanıltmaktadırlar.”

Habersiz Yapılan Ferdi Kaza Sigortası İcralık Etti

İşte, bu iddiaları karşılayacak sikayetvar.com’a gönderilen tüketici şikayetleri ise şöyle:

“Bankaya kredi başvurum oldu. Kredi onayı esnasında hayat sigortası ve ferdi kaza sigortası olmak üzere iki sigorta ücreti alındı. Bunların zorunlu olduğu söylendiği halde ferdi kaza sigortası zorunlu olmadığını öğrendim. Bir de ne öğreneyim ferdi kaza sigorta param alındığı halde adıma bir poliçe düzenlenmemiş. Yaklaşık olarak 5 ay sonra adıma bir poliçe düzenleniyor.”

“Benim bilgim olmadan 2008 yılından bu yana ferdi kaza sigortası adı altında yıllarca hesabımdan para çekilmiştir, 1 hafta önce banka tarafından arandım 200 TL borcum olduğunu ödemediğim durumda evime haciz geleceğini söylediler. Bilgim olmadan ve herhangi bir taahhüt olmadan nasıl sigortalı olurum bir yanlışlık söz konusu gereğinin yapılmasını rica ederim.”

Kaynak: Emlak Güncel