Konut Kredisi Borcu 99 Yılda Ödenebilir mi?

07/09/2012

Konut kredisinde krediyi geri ödeme süresinin 99 yıla kadar çıkartılması ya da İspanya’da uygulanan leasing sisteminin Yunanistan’da hayata geçirilmesi uygulamasında satın alınan gayrimenkulün mülkiyeti bankaya geçiyor

Mali krizle birlikte gelirleri azalan birçok vatandaşın krizden önce çektiği konut ya da tüketici kredisini ödemekte zorlandığını tespit eden Maliye Bakanlığı bankalarla birlikte kredi borçlularına nefes aldıracak düzenleme hazırlıyor.

Kredi borçlularına nefes aldırmak amacıyla her ay bankaya ödenen taksiti azaltmayı hedefleyen Maliye Bakanlığı’nın, bankayla yapılacak anlaşma sonrasında borcu geri ödeme süresinin uzatılmasına olanak tanıyacak düzenleme hazırladığı belirtiliyor. Örneğin 20 yıl içerisinde geri ödemek şartıyla 200.000 Euro kredi çeken ve kredi aylık taksiti 1.212 Euro olan bir vatandaş, geri ödeme süresini 25 yıla uzattığında ayda 1.055 Euro kredi borcu taksiti ödeyebilecek. Süre 30 yıla uzatıldığında kredi taksiti 954 Euro’ya, 40 yıla uzatıldığında ise ayda 700 Euro’ya kadar düşüyor.

Krediyi geri ödeme süresinin uzatılması kredi borcu olanların daha fazla vergi ödemesi anlamına gelse de, ancak bu şekilde yukarıdaki örnekte de açıklandığı gibi borçlu vatandaşın aylık yükü hafifletilebiliyor. Konut kredisinde ise krediyi geri ödeme süresinin 99 yıla kadar çıkartılması ya da İspanya’da uygulanan leasing sisteminin Yunanistan’da hayata geçirilmesi düşünülüyor. Bu sisteme göre satın alınan gayrimenkulün mülkiyeti bankaya geçiyor, kredi borcu olanlar 20 ya da 30 yıl boyunca her ay kira bedeli seviyesinde borcu kredi taksiti olarak ödüyor ve borç tamamen geri ödendiğinde bankayla yeni bir anlaşma yapılarak gayrimenkulün mülkiyeti tekrar vatandaşa devrediliyor.

Kaynak: Azınlıkça