Konut Kredisinde Maliyetler Artınca Talepler Azaldı

08/04/2011

Konut kredisi maliyetlerinin son 6 ayda yüzde 30 yükselmesiyle banka kredisiyle konut alımı azaltı

a33_05Bankaların Konut Kredisi Maliyetleri Son 6 Ayda Yüzde 30 Yükseldi, bu Durum Müşterilerin Banka Kredisiyle Konut Alımını Frenledi

Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu‘nun konut kredilerini sınırlayıcı önlemler alması ve munzam karşılıkları artırmasının, konut kredisi kullanım hızı ve kapasitesini düşürdüğünü söyledi.

Hakan Erilkun, emlak piyasasındaki hareketliliğin para ve sermaye piyasalarındaki hareketler gibi sert ve keskin olmadığını, konut kredisi bakiye artışlarının, emlakta en hareketli dönem olan Eylül ayı için umut verici bir tablo gösterdiğini belirtti.

Hakan Erilkun, “Ödenmeyen konut kredisi oranının yüzde 1,2 seviyesine inmesi, geçtiğimiz döneme oranla riskin yüzde 60′ının bertaraf edilmesi de konut kredisi hacminin gelecek dönemde artacağını gösteriyor.” dedi.

Hakan Erilkun, inşaat maliyetlerini etkileyen malzemelerin maliyeti Euro’ya endeksli olduğu için Euro’daki değer artışının emlakta fiyat artışını beraberinde getirdiğini ifade etti.

Hakan Erilkun’un açıklamasına göre yaz döneminde çeşitli kampanyalarla canlılığı korumak isteyen inşaat firmaları, farklı önlemler almaya, değişik maliyet kalemlerini kısıtlayarak fiyat artışlarını frenleme gayretine girdi.

Euro’daki bu yükselişler maliyet artışını tetikleyerek fiyat artışına zemin hazırlıyor. Bu durum satın alma hareketlerinde fren etkisi yapacak. Konut kredi maliyetinin yükselmesi tüketiciyi bu konuda bir kez daha düşünmeye sevk edecek. Ancak pazarda çok fazla bir daralma oluşturmayacak. Çünkü cazip vadeli tasarruf mevduatı ya da repo gibi seçeneklerle paradan para kazanma yolu artık kapalı gözüküyor. Türk insanı için borsa gibi yatırım araçlarının riskli görülmesinden dolayı emlaka talep durmayacak, fakat özellikle ikinci el emlaklarda talep düşecek.

100 bin TL konut kredisi kullanan bir kişi, ocak ayında aylık yaklaşık 1.325 TL taksit öderken şimdi bu rakam 1.519 liraya çıktı. TL bazlı kredilerdeki bu kredi maliyeti artışı kredi kullanımında durulmaya yol açtı. Ancak kredipazarında esas problem döviz bazlı kredilerde.

Döviz kurundaki istikrara güvenerek İsviçre Frangı ile kredi kullananlar İsviçre Frangı’ndaki kur artışı nedeniyle bu dönemde büyük bir riskle karşı karşıya kaldı. Japon Yeni ile konut kredisi kullananların karşı karşıya kaldığı aşırı borç artışından daha ağır bir tablo ortaya çıktı. İsviçre Frankı ile konut kredisi kullananlar iki yıl içinde yüzde 70 artan bir borç yükü ile karşı karşıya kaldı.

Konut Kredisi Hız Kesti

14 Ocak 57 milyar 819 milyon TL

4 Şubat 58 milyar 893 milyon TL

25 Mart 61 milyar 257 milyon TL

13 Mayıs 64 milyar 63 milyon TL

10 Haziran 65 milyar 681 milyon TL

24 Haziran 66 milyar 330 milyon TL

15 Temmuz 67 milyar 61 milyon TL

22 Temmuz 67 milyar 140 milyon TL

Kaynak: Zaman