Konut kredisinde masraf rekabeti

10/12/2009

Bankaların konut kredisindeki faiz indirimi yarışı yerini masraf rekabetine bıraktı. Bankaların 100 bin liralık kredi için masrafları 3 bin 700 lira ile 8 bin 665 lira arasıda değişiyor.

Konut kredisinde masraf rekabetiBankaların konut kredisindeki faiz indirimi yarışı yerini masraf rekabetine bıraktı.
Bankalar faiz indirimlerinin ardından yeni kampanyalarla ev sahibi olmak isteyenlerin karşısına çıkıyor. Konut kredisi alırken, faiz oranlarının yanı sıra masraflar da banka seçiminde etkili oluyor.

Faiz oranı düşük olan bankanın masraflarının çok olması faizi yüksek bankaya göre geri ödemede ekstra maliyet getirebiliyor.

Bu sebeple kredi alırkn masraflar dahil aylık ödeme tutarını bankaya özellikle sormak gerekiyor. Bankalar arasında 100 bin lira ve 5 yıl vadeli konut kredisinde verilen en düşük oran %0,82. Ev sahibi olmak isteyen bir kişi bu krediden yararlandığında masraflar dahil ayda 2 bin 241 lira ödeme yapıyor. 5 yıl sonundaki geri ödemesi ise 136 bin 198 liraya ulaşıyor. Aynı kişi başka bir bankadan aynı şartlarda kredi çekerse, toplam 5 bin 350 lira masraf ödüyor. Kişi aldığı krediyi ise 5 yılda 136 bin 416 lira olarak ödüyor.

Masraf hariç aylık ödemenin düşük olduğu kredilerde, işin içine masraflar girdiğide ödenecek tutar önemli oranda artabiliyor. Örneğin birbankadan alınan %0,95 faizli kredinin ödemesi 5 yıl sonunda 136 bin lira olurken, yüzde 0,92 oranla verilen kredinin ödemeleri masraflarının fazla olması nedeniyle daha fazla olabiliyor. Uzmanlar ise 5 yıl vadenin üzerine çıkıldığında ödeme miktarının arttığını bunun da evin primini erittiğini söylüyorlar.

Kaynak: TGRT Haber