Konut Kredisinde Toplu Ödeme Koşulları

03/03/2011

Konut kredilerinde bankalar sözleşme öncesi bilgi formlarında, yapılacak sözleşmelerde "erken ödeme ücreti" bulunup bulunmadığı ve bunun oranı belirtilmektedir.

aa33Konut kredilerinde bankalar tarafından verilecek kredilerle ilgili genel bilgiler ve sözleşme öncesi bilgi formlarında, yapılacak sözleşmelerde "erken ödeme ücreti" bulunup bulunmadığı, eğer böyle bir ödeme öngörülüyorsa bunun oranı belirtilmektedir. Çünkü sözleşmelerde ilgili yönetmeliklere göre konut kredisi geri ödemelerinin vadesinden önce yapılmasına ilişkin şartlarla, erken ödeme ücretinin öngörülüp öngörülmediği açıkça yazılmak zorundadır.

Konut Finansmanı Sistemine İlişkin Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanuna göre; konut kredisi faiz oranının sabit olarak belirlenmesi halinde, sözleşmede yazılması kaydı ile bir ya da birden fazla ödemenin vadesinden önce yapılması durumunda tüketiciden erken ödeme ücreti talep edilebilir. Erken ödeme ücreti gerekli konut kredisi faiz indirimi yapılarak hesaplanır ve tüketici tarafından konut finansmanı kuruluşuna erken ödenen tutarın yüzde ikisini geçemez.

Ancak bu durumun istisnası var. Değişken ve/veya sabit ile değişken faizin bir arada bulunduğu kredilerde erken ödeme ücreti talep edilemez. Buna göre sabit oranlı faiz ile konut kredisi kullanmışsanız, bankanız erken ödeme ücreti talep edebilir.

Kaynak: Sabah