Konut Kredisinde Vade ya da Faizini Değiştirenden Ücreti Alınmayacak

09/04/2014

BDDK'nın bir süredir üzerinde çalıştığı yönetmelik taslağına göre aynı banka içinde tüketici veya konut kredisinin vade ya da faizini değiştirenden yeniden yapılandırma ücreti artık alınamayacak

Bankaların faiz dışında alabilecekleri ücret, komisyon ve masraflara yeni düzen geliyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bir süredir üzerinde çalıştığı yönetmelik taslağını internet sitesinde görüşe açtı.

Yeni düzene göre, aynı banka içinde tüketici veya konut kredisinin vade ya da faizini değiştirenden yeniden yapılandırma ücreti artık alınamayacak.

Konut Kredisi Masrafı 500 TL'yi Geçemeyecek

Tüketici ve konut kredisi için tahsis ücreti ise 500 lirayı geçemeyecek.

Yeni yönetmelikle bankalar, istihbarat ücreti, ödeme planı değiştirme ücreti gibi kalemler ile kredi kartlarından yapılan nakit çekimi için de ekstra ücret talep edemeyecek.

Yönetmelik bu haliyle hayata geçerse, bankaların yıllık üyelik ücreti tahsil etmedikleri bir kredi kartı türünü müşterilerine sunması da zorunlu hale gelecek.

Kredi Kartı Yıllık Ücreti Maksimumm 25 TL Olacak

Aylık limiti 5 bin liranın altında olan kredi kartlarının yıllık ücreti ise en fazla 25 lira olabilecek.

Bankalar tüketicilerden kendi hesabına para yatırma veya para çekme işlemlerinden de ücret talep edemeyecek. Yanlış EFT yapandan iade için yalnız Merkez Bankası masrafı istenecek, havale iadelerindeyse hiçbir ücret alınmayacak.

Hesap açma işlemleri ile cüzdan yazdırma işlemleri de yeni dönemde ücretsiz olacak. Bankalar bir yıl içinde, ücretlerde yüzde 20 ve üzerinde artış öngören değişiklikler için BDDK'nın onayını almak zorunda olacak.

Kaynak: Ntvmsnbc