Konut Kredisini İptal Ettirdi

24/04/2012

Konya'da bir tüketici 2009 yılında projeden aldığı konut kredisini, daire teslim edilmeyince iptal ettirdi

Konya’da, müteahhit firmadan anlaşmalı bankadan kredi kullandırılarak proje aşamasında konut satın alan bir kişi, belirtilen sürede evin teslim edilemeyeceği iddiasıyla açtığı davayı kazanırken, kredi sözleşmesi iptal edildi. Yargıtay tarafından onanan kararın ardından vatandaşın dava sürecine kadar ödediği taksitler ve peşinat kendisine iade edilecek.

Konya’da yaşayan Ahmet Köroğlu, 2007 yılında bir projeden konut satın almak için müteahhit firmayla anlaştı. 2009 yılının Eylül ayında daireyi teslim edeceğini beyan eden firma müşterisine bir bankadan konut kredisi kullandırdı. Daire bedeli 297 bin lira olan lüks ev için müteahhit firmanın anlaşmalı olduğu bankadan 60 ay vadeyle 267 bin 300 liralık konut kredisi çekti ve firmayla da ön protokol sözleşmesi imzalayarak 29 bin 700 liralık peşinat yatırdı. Aradan 1 yıl geçmesine rağmen projede hiçbir ilerleme olmadığını gören Köroğlu dolandırıldığı iddiasıyla Konya Tüketici Mahkemesine başvurarak, ‘sözleşmenin iptali ve alacak’ davası açtı.

Konut bölgesinde keşif yapan mahkeme heyeti konutların belirtilen tarihte teslim edemeyeceği yönünde görüş bildirdi. Mahkemede kişi ile firma arasındaki satış sözleşmesini ve banka ile yapılan kredi sözleşmesini iptal etti. Peşinat ve ödenen taksitlerin firma tarafından davacıya ödenmesine hükmetti. Yargıtay 13. Hukuk Mahkemesi de, Konya Tüketici Mahkemesi’nin verdiği kararı onadı.

Aynı konutların farklı 2 firma adıyla satılmaya çalışıldığı iddia edilerek, “Biz yandık başkası yanmasın” diyenler yerel radyolarda yapılan satış reklamlarının durdurulmasını sağladı. Yerel radyolar gelen tepki telefonları üzerine firmanın reklamlarını kaldırdı.

Proje aşamasındaki konutlar için kredi kullanacaklar da uyarılarak verilen karar örnek olarak gösterildi.

Kaynak: İhlas Haber