Konut Projelerinde Konut Kredisi Faiz Oranı Yüzde 0.70’e Çekildi

05/08/2016

Hafta başında Emlak Konut önderliğinde başlatılan eylem planına GYODER’in de katılmasıyla 86 projede 52 bin konut kredisi faiz oranı %0.70’e çekildi

‘Faizleri indirin’ çağrısına ilk destek inşaatçılardan geldi. Patronlar, “Biz faizi indirdik, sıra bankalarda” diyor. Oda ve borsa başkanlarıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde bir toplantı yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Konut alımlarında özellikle devlet ve özel sektör bankaları lütfen şu faiz oranlarını yıllık yüzde 9’a doğru çekin, sürümden kazanın” çağrısına Türkiye’nin emlak sektörünün dev firmalarından da destek geldi.

Konut Projelerinde Faiz Oranı 0.70’e Çekildi

Hafta başında Emlak Konut önderliğinde başlatılan eylem planına GYODER’in de katılmasıyla 86 projede 52 bin konut kredisi faiz oranı %0.70’e çekilmişti. Sektör temsilcileri konut kredisi faiz oranları halen 1.12 seviyesinde olduğunu belirterek, “Biz elimizi taşın altına koyarak 40 puanlık indirim yaptık. Fakat sadece 1 ay bu kampanyayı devam ettirebiliriz. Uzun soluklu olması için bankaların faiz oranlarını düşürmesi lazım” şeklinde konuştu. Bu yapıldığı takdirde daha çok vatandaşın kredi kullanabileceğinin altını çizen firmalar, “Bu durum konut satışlarına da pozitif yansıyacak” diyor.

3 Günde 650 Milyon Liralık Konut Satıldı

Emlak Konut Genel Müdürü Murat Kurum, 1 Ağustos 2016 itibarıyla başlatılan tarihi kampanyaya yoğun ilgi olduğunu söyleyerek, 3 günde 650 milyon liralık satış yapıldığını ve toplam bin 19 bağımsız bölüm satıldığını açıkladı. Bu, büyük bir başarıdır” diyen Kurum, satış ofislerinin çok yoğun olduğunu, ev almak isteyenlerin kuyruklar oluşturduğunu söyledi. Kurum, “Kampanyamıza GYODER’in de verdiği destekle konut sayısı 52 bine çıktı. Bu hamle hem inşaat hem de diğer tüm sektörler için büyük bir adım oldu. Ülkemizin geleceğine güvenen tüm sektörlerin bu tarz hamleler yapması gerekiyor” diye konuştu.

En Çok Bankalar Kazandı

İnşaat sektörünün daha fazla ivme kazanması için konut kredisi faiz oranlarının bir an önce düşmesi gerektiğini anlatan Özak GYO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık, “Konutun önündeki en büyük engel yüksek faiz oranlarıdır” dedi. Akbalık, “Türkiye’de uzun vadeli borçlanma, konut alım cazibesini azaltıyor. 10 yılda yüzde 70 faiz oluyor. Avrupa’da bu rakam yüzde 10’larda.
Bu da haliyle tüketiciyi ürkütüyor” dedi. Akbalık, şöyle devam etti: “Hazine’nin çok düşük bir maliyetle uzun vadeli borçlanma opsiyonu var. Bunu alıp, bankalalara aktarabilir. Bankalar da çok cûzi bir kârla bunu inşaat sektörüne kullandırabilir. Son 10 yılda bankacılık sektörü çok ciddi para kazandı. Hiçbir sektör bu kadar kazanmadı. Şimdi de fedakârlık sırası onlarda.”

Bankalar Ellerini Taşın Altına Koymalı

Sektörün kampanya atağını bankaların da desteklemesi gerektiğini söyleyen Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, “Başlatılan bu hamle, Türkiye çapında konut üretimini destekleme atağıdır. Bizim inşaat sektörü olarak bu günlerde bankalardan talebimiz, ellerini taşın altına koymaları.

Bu kampanya kapsamında konut kredisi oranları yüzde 1.10’dan 0.90’a çekilmeli. Bizim kampanyamızda arada 40 puanlık bir kayıp var. Onlar da bu kaybın yarısını ödeyebilirler. Bu sadece inşaat sektörünün görevi değil” diye konuştu. Elmas, “Milletin bugünlerdeki beraberliğine ekonomik anlamda güçbirliği yapmak lazım. Biz her türlü fedakarlığı yapıyoruz. Bankalar da bu ülkenin milli bankaları olduklarını göstersinler” şeklinde konuştu.

Kredi Faiz Oranlarının Düşürülmesi Konusunda Olumlu Adımlar Atılmalı

2005’te bankaların faiz düşürme ve vade uzatma yarışına girdiklerini hatırlatan Dap Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, “Gayrimenkul sektörü, en canlı dönemlerini yaşadı. Bugün de Sayın Cumhurbaşkanımız’ın çağrısı üzerine bankalardan aynı desteği bekliyoruz.

Bankalar, konut kredisi oranları düşürme konusunda olumlu adımlar atarlarsa piyasalardaki canlanma tetiklenir” dedi. Tüketicinin faiz oranlarındaki yüzde 1’i bir tür psikolojik sınır olarak kabul ettiklerini anlatan Yılmaz, “Konut kredisi faiz oranları, 1’in altına düştüğünde satışlar canlanıyor. Vatandaşın ev satın almak adına borçlanmayı göze alabilmesi için, kullandığı kredinin geri ödenebilir olacağına inanması lazım” diye konuştu.

Kaynak: Emlak Dergisi