Konut Projelerinde Yatırımcılar Topraktan Konut Alıyor

14/03/2018

Topraktan konut satışları uzun yıllar önce kooperatifler sayesinde başlamıştı. Zaman içerisinde bu tarz satışlar inşaat firmalarının ortaya koyduğu projeler sayesinde gerçekleşmeye başladı ve gelişerek günümüze kadar geldi

Artık çok büyük inşaat firmaları kadar ,lokal ve küçük inşaat firmaları da topraktan daire satar hale geldi.

Topraktan konut satışları uzun yıllar önce kooperatifler sayesinde başlamıştı. Zaman içerisinde bu tarz satışlar inşaat firmalarının ortaya koyduğu projeler sayesinde gerçekleşmeye başladı ve gelişerek günümüze kadar geldi. Artık çok büyük inşaat firmaları kadar ,lokal ve küçük inşaat firmaları da topraktan daire satar hale geldi. Bu ve başka sebeplerden dolayı inşaat ya da diğer bir ifade ile konut sektörü ülkenin lokomotifi haline geldi.

Topraktan Konut Almanın Avantajı

Tüketiciye uygun fiyat avantajı sunması en büyük artısı olarak rahatlıkla söylenebilir. Yüksek kazanç getirisi ve uygun ödeme kolaylığı da bir diğer avantajları arasındadır. Bu nedenle konut alıcısı topraktan konut alımını çok daha fazla tercih etmektedir. Oturum amaçlı ya da yatırım amaçlı olsun tüketicinin ilk beklentisi yüksek kazanç getirisidir. Özellikle İstanbul olmak üzere büyük şehirlerin birçok bölgesinde yatırım amaçlı konut alımları çok daha fazla yer tutuyor.

Konut sahibi daireyi alıyor ve kısa süre içinde biten daireyi kredisi bitene kadar kiraya veriyor ve ardından yeteri kadar değer kazanmış daireyi satarak oldukça ciddi bir miktar kar elde etmiş oluyor. Hatta birçok inşaat firması senetle daire sattığından tüketici bankadan kredi alma ihtiyacı bile hissetmiyor. %25 – %30 gibi bir peşinatla topraktan daireye giriyor. Daire biter bitmez hemen kiraya verip kira geliri ile (bazen üzerine bir miktar ekleyerek) senetlerini ödüyor ve senetler ödenip borç bittikten sonra geçen zaman içinde daire yeteri kadar değer kazanmış oluyor ve ardından daireyi iyi bir kazançla satıyor.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Son 2 – 3 yıldır topraktan daireye girenler önceki yıllara nazaran daha az kar elde eder durumda. İnşaat ve arsa bedellerinin yüksek olması, dövizdeki yüksek artış hızı ve konut kredisi faiz oranları istenen seviyeye bir türlü gelmemesi bunda en önemli etkendir. İşte, bu durum karşısında topraktan konut almaya niyetlenen tüketicilerin bazı detaylara dikkat etmesi gerekiyor.

1000 daire ve üzerindeki kapasiteye sahip projelerden daire almaktan kaçınmak gerekiyor. Bu tür projelerde teslimattan sonra ikinci el pazarı için çok fazla alternatif oluşmaktadır ve bu durum daire sahibinin dairesini beklediği fiyata satamamasına neden oluyor. Eğer böylesine yüksek daire kapasiteli projelerden daire alanların hemen kazanç elde etmek gibi bir aceleleri yok ise site oturana ve sitenin ikinci el piyasası oluşana kadar beklemeleri ve bu geçen zaman içinde dairelerini kiraya vermeleri en iyi seçenek olabiliyor.

Daha düşük kapasiteli (300 ve altı) sitelerden daire almaya yönelmek çok daha mantıklı oluyor. Ayrıca böyle bir projeden daire almaya kalkmadan önce özellikle sitenin hemen yakınındaki bölgelerde olan ikinci el daire piyasasını iyi araştırmak gerekir ve diğer taraftan kiralama potansiyeli de gözden geçirilmesi gerekiyor.

Kaynak: Emlak Dream