Konut Satın Alma Eğilimi Eylül Ayında Yükseldi

17/10/2011

Konut Kredisi Maliyetleri Nedeniyle Ağustos Ayında Gerileyen Konut Satın Alma Eğilimi Eylül Ayında Yükseldi

Konut Kredisi Maliyetleri Nedeniyle Ağustos Ayında Gerileyen Konut Satın Alma Eğilimi Eylül Ayında Yükseldi

İstanbul Bilgi Üniversitesi ve Ipsos‘un ING Bank için her ay gerçekleştirdiği ‘ING Mortgage Barometre’ araştırmasının sonuçları belli oldu.

Buna göre Eylül 2011′de 82 değerini alan konut satın alma iştahını gösteren endeks Ağustos’a göre 8 puan yükseldi. Barometredeki artış veya azalış, tüketicilerin konut satın alma eğilimindeki değişime işaret ediyor. Ağustos’ta konut alma eğilimi son bir yıllık dönemin en düşük seviyesine gerilemişti.

Araştırmaya göre, tüketicilerin gelecekteki konut satın alma eğilimi, Eylül’de bir önceki aya göre önemli bir artış göstererek yüzde 47′den 60′a yükselirken, düşünmeyenlerin oranı da yüzda4_01e 47′den 33′e geriledi. Planlanan konut satın alma dönemi ise yüzde 74′lük çoğunluk tarafından “1 yıl ve daha uzun süre sonra” olarak belirtildi.

Mevcut ekonomik şartların geçtiğimiz 3 aya göre daha iyi olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 40′tan 45′e yükseldi. Mevcut piyasa şartlarının konut alımı için uygun olduğunu düşünenlerin oranı da bir önceki aya göre artarak yüzde 34′ten 38′e çıktı.

Araştırmaya göre, şartların gelecek 3 ayda daha da iyileşeceğini düşünenlerin oranı ise yüzde 30′dan 34′e yükseldi. Mevcut piyasa şartlarında konut satın almak için beklemenin uygun olduğunu düşünenlerin oranı ise yüzde 51′den 45′e geriledi.

Tasarrufların değerlendirilmesinde riskli yatırım araçları yüzde 64 ile en çok tercih edilen yatırım aracı olarak Eylül’de de ilk sıradaki yerini korumakla birlikte, tasarruflarını gayrimenkulde değerlendirenlerin oranı yüzde 27′den 30′a yükseldi.

Konut satın alma eğiliminde Temmuz ve Ağustos’ta yaşanan durgunluğun Eylül’de kısmen kırıldığını belirten Bilgi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Orhan Erdem, araştırma sonuçlarını şöyle yorumladı: “Türkiye’de konut piyasasındaki olumsuz hava Eylül ayında bir nebze olsun dağılmış görünüyor. Temmuz ve Ağustos’ta azalan konu alım iştahı Eylül’de yeniden canlandı. Bunda S&P‘nin Türkiye’nin kredi notunu artırmasının etkisi olduğu söylenebilir. Türkiye’nin kredi notu tarihinde bir ilk olan bu ‘yatırım yapılabilir’ notu tüm yatırımcılar tarafından olduğu gibi gayrimenkul yatırımcıları tarafından da olumlu karşılanmış olacak ki, iki aydır düşmekte olan konut satın alma eğilimi bu ay sekiz puan birden yükseldi. Bu da, iki aydır yaşanmakta olan durgunluğun kısmen kırılması şeklinde yorumlanabilir.”

ING Bank Ekonomik Araştırmalar Bölüm Müdürü Muhammet Mercan’ın Barometre yorumu ise şöyle oldu: “Piyasalarda Eylül’ün ilk yarısında gözlenen kısmi iyileşme tüketicilerin kısa vadede konut alma iştahlarında göreli bir iyileşme yarattı. Ancak genel ekonomik aktivitede yavaşlama işaretlerinin Merkez Bankası’nca da ‘yumuşak iniş’ açıklamalarıyla onaylanması, Barometre’de Eylül’deki artışın geçici olduğunu düşündürmekte. Özellikle A ve B gelir grubunun piyasa şartlarının konut alımına uygunluğu konusunda tereddütlü olduğu anlaşılıyor. İyileşmenin geçici olduğu, yavaşlayan yurtiçi talebin etkisiyle aşağı seyrin devam edebileceği söylenebilir.”

Konut kredileri Eylül sonu itibarıyla yıllık yüzde 20,1 büyüyerek 72.8 milyar lira oldu.

Kaynak: Zaman