Konut Satışlarındaki Düşüş Durdu

01/10/2012

Konut kredisi faizdeki düşüşle konut talebinin yeniden artacağı beklentisi, inşaat şirketlerini üretimi arttırmaya teşvik etmiş gibi görünüyor.

Capital mortgage Eylül ayında ekinde, konut satış rakamları konusunda yapılan araştırmalara yer verdi.

Konut Satışlarındaki Düşüş Durdu

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, 2012’nin ilk çeyreğinde 115 bin 637 konutun inşaatına başlandı. Bu dönemde inşaatı tamamlanıp iskana açılan konut sayısı yüzde ise 108 bin 798 olarak gerçekleşti. Geçen yılın aynı dönemine göre , inşaatına başlanan konut sayısı yüzde 4,6 , iskana açılan konut sayısı ise yüzde 2, 7 yükseliş gösterdi.

 İnşaatına başlanan konut sayısı geçen yılın dört çeyrek döneminde de önceki yılın gerisinde kalmıştı. Dört çeyrek süren bu düşüşten sonra inşaatına başlanan konut sayısının az da olsa yükseliş göstermesi olumlu. Bu durum elindeki konut stokunun erimeye başlamasından  ve de ilk çeyreğin ortalarından itibaren faizlerin yavaş yavaş düşüşe geçmesinden kaynaklanmışa benziyor. Konut kredisi faizdeki düşüşle konut talebinin yeniden artacağı beklentisi, inşaat şirketlerini üretimi arttırmaya teşvik etmiş gibi görünüyor. İkinci çeyrekten itibaren konut talebinden gerçekten yükseliş belirtileri geldiğine göre , yılın kalan döneminde de inşaatına başlanan konut sayısının artmaya devam ettiğini görebiliriz. 

 2010’ da inşaatına başlanan olağanüstü sayıdaki konutun peyderpey bitirilmesi nedeniyle , geçen yıl iskana açılan konut sayısında ki artış çok yükseklerdeydi. Bu yılın ilk çeyreğinde bu artışın neredeyse durması , eldeki konut stokunun erimeye başladığını işaret ediyor. Bu erime önümüzdeki dönemde iskana açılan konut sayısının düşüş göstermesine de sebep olabilir. İskana açılan konut sayısındaki yükselişin yeniden hızlanması  için,  öncelikle inşaatına başlanan konut sayısının artması ve eldeki konut stokunu büyütmesi gerekiyor.

İlk Çeyrekte 96 Bin Konut Satıldı

Bu yılın ilk çeyreğinde satılan konut sayısı 96 bin 92 olarak gerçekleşti. Bu sayı geçen yılın aynı döneminde satılan konut sayısının yüzde 5,5 üzerinde bulunuyor. 2011’in ilk çeyreğinde 91 bin 71 adet konut satılmıştı. 

 Bütün göstergeler konut talebinde gerilemeye işaret etmesine rağmen, geçen yıl konut satışlarında ki artış çok yüksek düzeylerdeydi.

Bunun nedenini Türkiye İstatistik Kurumu’nun  (TÜİK) konut satış istatistiklerinin tapu kayıtlarına dayanması oluşturuyor. Gerçekte satışı  daha önce ve inşaat aşamasındayken yapılan ama geçen yıl tamamlanıp iskana açılan konutların tapuya kayıt ettirilmesi, 2011’ de  konut satışlarının da yüksek görünmesine yol açmış bulunuyor.  Nitekim konut satışlarındaki değişim ile iskana açılan konut sayısındaki değişim arasındaki  paralellik buna işaret ediyor. 

 Bu yılın ilk çeyreğinde konut satışlarındaki artışın yavaşlamış  görünmesi de iskana açılan  konut sayısındaki yavaşlamadan kaynaklanmış olabilir.  Eldeki konut stokunun azalması nedeniyle  yılın kalan döneminde de iskana açılan konut sayısı düşük kalacak gibi göründüğüne göre , aynı durumu konut satışları için de bekleyebiliriz. Gerçekte ise konut kredisi kullanımının yeniden yükselmeye başlaması konut talebinde artış getireceğe benziyor. 

 İlk çeyrekte konut satışları Türkiye genelinde yüzde 5,5 artarken , bu açıdan en büyük pazar olan İstanbul’ daki artış yüzde 10,7 yi buldu. İkinci büyük pazar olan Ankara ‘ da ise konut satışları yüzde 8,9 azaldı. Üçüncü büyük ilimiz İzmir’de ise konut satışlarında yüzde 13 oranında artış yaşandı.

Kaynak: Capital