Konut sayısı arttı, kira fiyatları yerinde sayıyor

28/07/2010

2010 sonu enflasyon tahminini yüzde 6,5-8,5 aralığına çeken Merkez Bankası, kiralardaki fiyat artışının tarihin en düşük seviyesine gerilediğine dikkat çekti.

clipboard01Başkan Durmuş Yılmaz'a göre, kiralardaki düşüşte artan konut sayısı etkili.

Merkez Bankası Enflasyon Tahmini

Merkez Bankası 2010 yıl sonu enflasyon tahminini 0,9 puan aşağı çekti. Başkan Durmuş Yılmaz enflasyonun yüzde 70 ihtimalle 2010 yılı sonunda orta noktası yüzde 7,5 olmak üzere yüzde 6,5 ile 8,5 aralığında gerçekleşmesini tahmin ettiklerini bildirdi.

Banka 2011 yılı sonunda enflasyonun yüzde 5,3 olmasını beklerken 2012 hedefini ise yüzde 5 olarak belirledi. Bankanın tahminlerine göre politika faizleri bir süre daha mevcut düzeyini korurken, 2011 yılı içerisinde sınırlı artış gösterecek.

Enflasyon Raporu'nun tanıtım toplantısında konuşan Başkan Yılmaz, yılın ikinci çeyreğinde gıda fiyatlarının yanı sıra hizmet ve temel mal fiyatlarının artış hızında yavaşlama gözlendiğini belirterek "Özellikle kira yıllık enflasyonundaki istikrarlı azalış eğiliminin devam etmesi ile bu grubun enflasyonunun endeks tarihindeki en düşük seviyeye gerilemiş olması çarpıcı bir gelişmedir." dedi. Yılmaz, kira fiyatlarındaki gerilemenin perde arkasında ise son yıllarda Türkiye'deki artan konut sayısının etkili olduğunu ifade etti.

Başkan Yılmaz, piyasa faizlerindeki düşük seyirle birlikte kredi şartlarındaki sıkılığın azalma eğiliminin devam ettiğini belirterek bu durumun kredi faizlerinin düşük seviyelerini korumasına katkıda bulunduğunu kaydetti.

Yurtiçi talepteki canlanmaya paralel olarak, kredi piyasalarındaki toparlanma eğiliminin yılın ikinci çeyreğinde güçlenerek devam ettiğini aktaran Yılmaz, "Bu gelişmeler doğrultusunda reel sektör kredi hacmi belirgin biçimde artmıştır. Gerek ticarî krediler gerekse tüketici kredilerindeki canlanma eğiliminin devam etmesi, kredi koşullarının iktisadi faaliyetteki toparlanmayı destekler konumda olduğuna işaret etmektedir." değerlendirmesinde bulundu. Başkan Yılmaz dış talepteki zayıf seyrin sanayi istihdamındaki toparlanmayı sınırladığına dikkat çekti.

Başkan Yılmaz, son günlerde tekrar gündeme gelen sıcak paradan vergi alınmasını öngören Tobin vergisinin gerekli olmadığını düşünüyor. Tobin vergisinin konulmasının, istenilen faydayı sağlayamayacağını aktaran Yılmaz, "Bu vergileri uygulamak o kadar da kolay değil. Buna teşebbüs eden ülkeler çok fazla başarılı olmadı.'' dedi. Uygun ortam olması durumunda bankanın döviz alım miktarlarını artırabileceğini kaydetti.

Mali kural sözü tutulmalı

Hükümetin bir sonraki yasama dönemine bıraktığı mali kural yasa tasarısı, Merkez Bankası'nın tepkisini çekti. Başkan Yılmaz, mali kuralın Türkiye için gerekliği olduğunu belirterek verilen sözün tutulmasını istedi. Gazetecilerin sorularını cevaplayan Yılmaz, Orta Vadeli Program (OVP) ve buna bağlı olarak mali kuralın söz verilen zaman içerisinde yasalaştırılarak, 2011 bütçesi itibarıyla uygulanacağı bir çerçevenin esas alındığını kaydetti. Yılmaz, "Bu konuda gerekenlerin yapılacağına inancımızı koruyoruz.'' şeklinde konuştu.

Kaynak: Zaman