Konut Alacaklar Dikkatli Olmalı

02/04/2012

Evini yenilemek ya da yatırım amaçlı konut almak isteyenlerin gözü kulağı konut kredisi faizlerinde.

Kredi Faizleri Neden Yüksek?

Evini yenilemek ya da yatırım amaçlı konut almak isteyenlerin gözü kulağı faizlerde. 2008'den itibaren faizlerdeki oynaklık konut alımı için belirli aralıklarla fırsatlar sundu. Herkesin merak ettiği, mevcut faizleri düzeyi konut alımı için uygun mu? Konut almakta doğru zamana karar verebilmek için faizlerin nasıl değiştiğini anlamak gerek. Son dönemde kredi faizlerini belirleyen iki temel neden bulunuyor: Küresel likidite koşulları ve merkez bankası politikaları. Avrupa Merkez Bankası olağanüstü likidite imkanlarını piyasaya sunmakla birlikte, tüm dünyanın daha fazla paraya ihtiyacı olduğu bir dönemi yaşıyoruz. Bankalar, şirketler ve kamunun kaynak ihtiyacı fazla. Dolayısıyla paranın maliyeti artıyor.

Konut Kredisi Faizleri Nasıl Değişiyor?

Türkiye'nin cari açık ve enflasyona yönelik hedefleri, Merkez Bankası'nın daha sıkı para politikası uygulaması anlamına geliyor. Ekonomi yönetimi bu hedeflere ulaşırken asgari yüzde 4 büyümeyi sağlamak istiyor. Bu, faizlerin çok sert ve çok aşağılara inilmesine izin verilmeyeceği anlamına geliyor. Merkez Bankası son 6 aylık dönemde yoğun bir şekilde bankaların kredi hacmini daraltarak, harcamaları kıstı. Bununla yetinmedi, iç tasarrufları artırıcı bazı önlemler üzerinde çalışıyor. Merkez Bankası'nın vatandaşa açık mesajı şöyle: Bu dönemde lüks harcamaları azalt, daha fazla tasarruf et, harcamalarda ihtiyatlı ol. Bizlere bu mesaj kredi faizleri üzerinden ulaşıyor. Kredi faizleri arttıkça, borçlanma maliyeti artıyor ve harcamalarımızı ertelemek zorunda kalıyoruz.

Konut Kredisi Faizlerinde Son Durum Nedir?

Son 6 ayda hızla yükselen faizler nedeniyle konut satışları durma noktasına gelmişti. İnşaat firmaları artan maliyetlerini azalan konut satışları nedeniyle fiyatlara tam olarak yansıtmadı. Faizlerde aşağı yönlü iniş var ancak konut fiyatları artacak. Konut kredisi faiz oranlarında ise son duruma bir örnekle bakalım. Konut faizlerinin ortalama yıllık maliyeti yüzde 14. 100 bin lira kredi ile 250 bin liralık bir gayrimenkul almayı planladığınız varsayalım. Alacağınız 100 bin liralık, 60 ay vadeli kredi için 39 bin lira faiz ödemesi gerekirken, 120 ay için faiz ödemesi 83 bin lirayı buluyor. Ev alacaklar vadenin getirdiği maliyete dikkat etmeli. Önerimiz, alacağınız kredinin vadesi 60 ayı aşmamalıdır. Bu ödemelerin dışında dosya, ekspertiz ve ipotek ücretleri bankalara göre değişkenlik göstermektedir. Bankalar arasında mutlaka karşılaştırma yapın.

Kaynak: Takvim