Konuta Talep Patladı Günde 1500 Kisi Kredi İçin Bankalara Akın Ediyor

25/10/2010

Faizlerin aylık yüzde 1'in altına gerilemesi, referandum sonrası siyasi belirsizliğin azalması ve artan güven ortamı ile birlikte konut kredilerine olan talep patladı.

ev_56Türk bankacılık sektörünün 2010 yılına 42 milyar liralık kredi hacmiyle başladığını, şu anda 52 milyar lirayı geçtiğini belirten Garanti Mortgage Genel Müdürü Cemal Onaran, asıl hareketliliğin referandum sonrası arttığına dikkat çekti.

Sektörün günde bin adet kredi kullandırırken şimdi bu sayının günde bin 500 ile 2 bin adete yükseldiğine işaret eden Cemal Onaran 'İnsanların geleceğe güvenle bakması çok önemli. Eğer işinizi kaybetmeyeceğinizi ve gelecekte şartların daha iyi olacağını düşünüyorsanız o da beraberinde talebi canlandırıyor. Böyle bir talebin olduğu noktada finansal şartların da uygun olması talebi olumlu etkiliyor' dedi.

Garanti Mortgage Genel Müdürü Cemal Onaran ile mortgage kredilerindeki son gelişmeleri, tüketici tercihlerini ve geleceğe yönelik beklentileri konuştuk.

Konut Piyasasında Son Durum Nedir?

Düşen faiz ortamı ile beraber hakikaten konut piyasasında bir canlılık var. Faizlerin aylık yüzde 1.8'den 0.9'a düşmesinden kaynaklanan 2.7 milyon kişi Türkiye'de ev sahibi olabilir noktaya geldi. Esas referandum sonrasında işlemler çok arttı. Bu sene geçmiş yıllara kıyasladığımız zaman en iyi yılı geçiriyoruz. Seneye 42 milyar TL ile başlamıştık. Şu anda 52.1 milyar lirayı geçtik. Yıl sonunu 55 milyar lira ile kapatırız. Yüzde 30'luk bir büyüme sözkonusu. Mutlak değer olarak 13 milyar TL'lik bir büyümeden söz ediyoruz. 13 milyar liralık büyüme şu ana kadar mortgage piyasasında görülen bir büyüme değil. Önümüzdeki yılda mortgage kredilerinin yüzde 25-30'lar civarında büyüyeceğini tahmin ediyoruz.

Sektör Olarak Ne Kadarlık Konut Satışına Aracılık Ettiniz?

Geçen yıl 337 bin adet konut kredisi kullandırılmıştı. Bu yıl 410-420 bin adeti buluruz. Haftalık olarak daha önce günde bin adet kredi kullandırırken, şu anda günde bin 500 ile 2 bin adet konut kredisi kullanılıyor.

Evi kadınlar beğeniyor krediyi erkekler çekiyor

Tüketici Aldığı Konutun Yüzde Kaçını Kredilendiriyor?

Bankacılık olarak ekspertiz değerinin yüzde 75'ine kadar kredilendiriyoruz. Fakat Türk insanı çok fazla borcu sevmiyor. Mümkün olduğunca daha az kredi kullanmak istiyor. Bazı projelerde şirketler yüzde 90'lı seviyelerle pazarlama faaliyetine çıkıyor ama ortalamada alınan kredi tutarı konutun bedelinin yüzde 75'ini geçmiyor.

Vadeler Uzadı Mı?

Ortalama vade geçmişte 7 yıl gibiydi. Bu birazcık faizlerin düşmesiyle beraber uzamaya başladı. 7 yıl yavaş yavaş 8 yıla gidiyor. 120 ay tercih edilmiyor.

Ortalama Kredi Tutarı Nedir ?

Tüm Türkiye genelinde 70 bin TL seviyesinde. Her kesimden müşterimiz var. Evi aslında kadınlar seçiyor ama krediyi erkekler alıyor. Kullandırılan kredilerin yüzde 75'i erkekler tarafından alınıyor. Yaş ortalaması ise 30 ile 40 yaş arasında.

Faiz oranları 2011 son çeyrekte artar.

Konut Kredisi Faizlerinde Yükseliş Bekliyor Musunuz?

Faizlerde bu noktaların açıkçası dip olduğunu düşünüyorum. Artık faizlerin yükselme ihtimali düşme ihtimalinden daha yüksek. Merkez Bankası'nın faiz artırımları 2011'in son çeyreğine gelir. O zaman konut kredisi faizleri bir miktar artar ama 20-50 baz puanlık bir artışla sınırlı kalır.

Beylikdüzü, Halkalı gözde yerler.

Hangi Tür Konut Projelerine İlgi Var?

2006-2007 yıllarında projeden satışlar normal konut satışlarının çok daha üzerindeydi. Günümüzde bir an önce kendi evine yerleşip kiradan kurtulmak isteyen kesim çoğunlukta.

İstanbul'da En Çok Hangi Bölgeler Gözde?

Arzın fazla olduğu yerlerde talep daha hareketli. Beylikdüzü, Esenyurt ve Halkalı'da arz daha fazla olduğu için oralar daha fazla işlemin gerçekleştiği yerler. Etiler, Nişantaşı, Bebek gibi ilçelerde satılabilecek konut sayısı az olduğu için satılacak konut sayısı sınırlı kalıyor. Arzın olduğu her yerde konut satışları iyi gidiyor.

Konut Almak İsteyen Tüketicilere Önerileriniz Var Mı?

Tüketiciler ilk önce alacakları konutun imar planına bakmalı. Daha sonra başının ağrıyacağı bir konutu almamaları gerekiyor. Kredi alırken banka seçimi gerçekten çok önemli. Bir kredi alıp da sadece faiz oranına bakıp karar vermektense bir uzmana danışıp bunun faizi, masrafı toplam maliyetini öğrenmekte yarar var.

Garanti Mortgage Olarak Bugüne Kadar Kaç Kişiyi Ev Sahibi Yaptınız?

2005'den  bugüne kadar yaklaşık 120 bin kişiyi ev sahibi yaptık. Yüzde 13.4 pazar payımız var. Kimsenin yatırım yapmaya cesaret edemediği noktalarda hiçbir zaman ayağımızı gazdan kesmedik. Bütün çalışanlarımızı 'mortgage uzmanı' eğitimine tabi tuttuk. Belgesiz kredi sürecini başlattık. İlk 6 aylık bilanço sonuçları itibariyla 6.6 milyar lira konut kredisi kullandırdık. Yıl sonunda yüzde 30'ların üzerinde bir büyüme gerçekleştiririz.

Aylık Taksitler Yüzde 36 Ucuzladı

Son iki yılda konut kredisi faizlerinin aylık yüzde 1.90'lardan 0.89'lara gerilemesiyle aylık taksitler de yüzde 36  ucuzladı. 2008'de 120 ay vadede aylık yüzde 1.90 olan faiz oranı şu an  0.89'a düştü.  2 yıl önce 120 ay vadeli kredi çeken bir kişi ayda 2 bin 121 lira öderken, şimdi bu rakam bin 359 liraya indi.

Konut Gibi Uzun Vadeli Bir Yatırım Aracına Olan Talep Sizce Geleceğe Olan Güvenin Göstergesi Mi?

500 bin konuta ihtiyaç var.

İnsanların geleceğe güvenle bakması çok önemli.  Türkiye'de zaten bir konut ihtiyacı var. Hane halkının yüzde 35'i kirada oturuyor. Nüfus sürekli artıyor artı insanlar eski evlerde oturuyor. Bunları değiştirme arzusunda. Türkiye'de her yıl 500-600 bin adet konut ihtiyacı doğuyor.

Türkiye'deki 310 Projeden Bazıları

Ataşehir'de 10 Bin TL Peşinatla Konut

MY Towerland: Ağaoğlu 'My World Europe'dan sonra Ataşehir'de 'My Towerland'ı hayata geçirdi. Tamamlandığında 3 bin 500 konuta ulaşacak My Towerland'de geçerli olacak kampanya B, C ve D tipi blokları kapsıyor.10 bin lira peşinatla katılabileceğiniz projede 3 ara ödeme bulunuyor. Ayrıca daire fiyatının yüzde 70'i oranında kredi kullanılabiliyor ve kredi anapara taksitleri 24 ay ertelenebiliyor.

Varyap Çevreci Konut Projesi Üretti

Varyap Meridian: İstanbul Anadolu yakasında Batı Ataşehir'de yapımına başlanan proje Türkiye'nin ilk büyük ekolojik karma konut projesi özelliğini taşıyor. 107 bin metrekarelik alana yayılan projenin yüzde 90'ı yeşil alan. Binalar ise 13 bin metrekarelik bir alan üzerinde.Varyap Meridian'da daire fiyatları 225 bin ile 1 milyon 209 bin TL arasında değişiyor. Proje 2011 yılında bitiyor.

Ormanada'da 4 Seçenek

Eczacıbaşı'ndan 'Ormanada': Ormanada, İstanbul Zekeriyaköy'de hayata geçiyor. 220 dönümlük bir yaşam alanı olarak tasarlanan Ormanada'da 188 adet beş farklı tip villa ile 71 adet dört farklı tip sıra ev bulunuyor. Projenin 25 dönümü yeşil alan olarak tasarlandı. Ormanada'da, 2 bin 500 metrekare sosyal yaşam alanı bulunuyor.

Halkalı'da 100 Bin Liraya Daire Fırsatı

Soyak Park Aparts: Soyak'ın, Emlak Konut GYO ile hasılat paylaşımı yöntemiyle Halkalı'da 400 milyon lira değerinde geliştirdiği 'Soyak Park Aparts' projesi geçtiğimiz cuma günü satışa sunuldu. Toplam 4 etap ve 2 bin 200 konuttan oluşan projenin ilk iki etabında bin 121 daire var. Daire fiyatlarının 100 bin ile 400 bin lira arasında değiştiği projede, bahçeli ve dubleks kent evleri de bulunuyor.

Evora Projesi 30 Ayda Teslim Edilecek

Teknik Yapı'dan Evora: Teknik Yapı Fenerbahçe Samandıra tesislerinin hemen yanında 432 daireli projesinde satışlar başladı. Yaklaşık 30 ayda tamamlanması planlanan projede 281 adet 1+1 tipi daire bulunuyor. 450 metrekarelik açık yüzme havuzu, basketbol sahası, tenis kortu, paten alanı, yürüme yolları bulunuyor. Daireler 77 bin TL ile 244 bin TL arasından satışa sunuldu.

Kaynak: Akşam