Konutta 1+1'e Olan Talep Arttı

07/07/2012

Teknik Yapı, Tuzla’da inşa ettiği 5 bin konutluk Evora İstanbul projesinde 1+1 tipindeki konutlara gelen talebi karşılayabilmek için 396 tane daireyi 102 bin 500 liradan başlayan fiyatlarla satışa çıkardı

Projelerinde 1+1 tipindeki küçük dairelere ağırlık veren Teknik Yapı, Tuzla’da inşa ettiği Evora İstanbul projesinde 1+1 dairelere gelen talebi karşılamak için strateji değiştirdi. Yaklaşık 5 bin konuttan oluşan Evora İstanbul’da bugüne kadar en çok satışı gerçekleştirilen 1+1 ve stüdyo tipi dairelerdeki giderek artan talep, yeni 1+1 tipi dairelerin arzına neden oldu.

Teknik Yapı, projenin doğa ile iç içe olan cephede yükselen üç blokta yer alan 339 adet 1+1 ve 57 adet 2+1 tipi daireyi 102 bin 500 liradan başlayan fiyatlarla satışa sundu. 
Projenin Marmara etabında 3+1 ve 4+1 olarak planlanan dairelerde yapılan değişiklikle 1+1 ve 2+1 daireler oluşturulduğunu açıklayan Teknik Yapı Holding Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım, “1+1 daireler Evora’da çok hızlı satılıyor. Bu nedenle büyük daireleri küçülttük ve satışa sunduğumuz 396 dairenin 340 tanesi 1+1’lerden oluşuyor” dedi.

Projenin tamamında ise 1686 tane 1+1 daire olduğunu ifade eden Umut Durbakayım, şu bilgileri verdi: 
Yüzde 1 peşinle satılıyor
“Evora İstanbul’a yatırımcılardan büyük talep var.  Ayrıca yeni evlenen çiftler de kolay alabilecekleri 1+1 dairelere yöneliyor. Öğrenciler ve onların aileleri de küçük konut talebinde bulunuyor. Biz de bu talebe karşılık vermek için 1+1 dairelerimizi 102 bin liradan başlayan fiyatlarla satışa sunduk.” 
Satışa sunulan 1+1 ve 2+1 tipi dairelerde yüzde 1 ve yüzde 25 peşinat tutarına ek olarak isteğe bağlı peşinat ve 120 aya kadar değişen vade seçeneği sunuluyor. Buna göre kendine uygun peşinat tutarını tercih edecek olanlar Şubat 2013, Ağustos 2013 ve Şubat 2014’de üç ara ödeme yapabilecek.

Uygun Ödeme Koşulları

Evora İstanbul’da yer alan diğer daireler için de geçerli olacak.
Açık yüzme havuzu, 2 adet spor alanı ve çocuk parkına sahip daire bloklarında,  129’u açık 260’ı kapalı olmak üzere toplam 389 adet otopark alanı bulunuyor. 
Fikirtepe’de yüzde 100’e ulaştı. 
Teknik Yapı’nın projeleri hakkında bilgi veren Başkan Nazmi Durbakayım ise, Fikirtepe’de 3 ada üzerinde çalıştıklarını belirterek, gecekondulardan arındırılmasıyla buranın Kadıköy’ün en iyi yerlerinden biri haline geleceğini söyledi. Bir adada yüzde 100 oranında anlaştıklarını diğerlerinde de sona yaklaştıklarını ifade eden Nazmi Durbakayım, “Biz ruhsat almadan hiçbir projemizi açıklamıyoruz. Önümüzde bir süreç var, sonbaharda kazma vurmayı planlıyoruz” dedi. 60-70 bin konuttun yapılmasının planlandığı bölgede metrekaresini 5 bin 500 liradan satışa çıkaracaklarını anlatan Durbakayım, “Burası Ataşehir’den daha değerli olacak. Kentin daha merkezinde ve gece gündüz yaşayan bir bölge haline gelecek” diye konuştu.

Müteahhİtlerle Toplantı

Aynı zamanda İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı da olan Nazmi Duırbakayım, Fikirtepe’de proje yapan müteahhitlerle bir araya geleceklerini belirterek, “Kadıköy Belediyesi ve müteahhitlerle oturup konuşacağız. Fikirtepe’de neler yapılabilir bunları ele alacağız. Hazırlanan projelerin özelliklerinin birbiriyle çakışmaması için görüş alışverişinde bulunacağız. Davet herkese açık olacak” görüşünü dile getirdi.

Fikirtepelilere Uyarı

Durbakayım, Fikirtepe’ye önemli bir fırsat verildiğini ve hak sahiplerinin bunu biran önce değerlendirmesi gerektiğinin altını çizerek şu uyarıyı yaptı: “Uzun süredir anlaşma yapılmaya çalışılıyor. Bölgede çok ciddi zaman kaybedildi. Plan çıktığında projeler başlamalıydı. Yeni çıkan afet yasasına gerek kalmadan burada anlaşma sağlanmalı. Eğer anlaşma sağlanamazsa, yeni yasa kapsamında bölgede zorunlu yıkımlar başlayacak.  Bu durumda da eldeki imkanlar gidecek ve yeni emsaller verilecek.” Fabrika yerine rezidans

Yeni projeleri hakkında açıklamalar da yapan Nazmi Durbakayım, Mahmutbey gişelerinin yakınındaki Bahariye Halı Fabrikası’nı yıkıp rezidans yapacaklarını belirterek, “50 dönüm arazi üzerinde yapacakları projenin 20 güne kadar netleşeceğini vurguladı. Nazmi Durbakayım, İstanbul’daki plansızlığa dikkat çekerek, şunları söyledi: 
“Bu fabrikayı 1985 yılında ben yapmıştım. Şimdi yıkıp yerine rezidans yapacağız. Yurtdışında fabrika binaları 150 yıl boyunca aynı yerinde kalırken, bizde ise planlama eksikliğinden dolayı 25 yılda yerini değiştirmemiz gerekiyor.

Yemekli İhale ile 45 Milyon Euro Hedef

Crown markalı projeler gerçekleştiren Babacan Yapı, Bahçeşehir’deki Crown Deluxe projesindeki 44 mağazayı yemekli ihaleyle satacak. Firma yeni projesi ‘Güneşli Express’i ise bayramdan sonra satışa sunacak Babacan Yapı, Bahçeşehir’de inşa ettikleri Crown Deluxe projesindeki ticari üniteleri yemekli ihaleyle satışa sunmaya karar verdi. Babacan Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Babacan, sektörde farklılık yaratmak için böyle bir yöntemi seçtiklerini belirterek, “Projede yer alan 44 ticari üniteyi bu şekilde satacağız. İhaleyi eylül ortasında yapmayı planlıyoruz” dedi. 
Mehmet Babacan, toplam 13 bin 500 metrekare satılabilir alana denk gelen ticari ünitelerin 180 ile 1500 metrekare arasında değiştiğini belirterek, “Zaten yoğun bir talep alıyoruz. Bu mağazalar için iyi bir karma yapacağız” diye konuştu.

Mağazaların bir bölümünün TEM’e bağlantı yoluna cephesi olduğunu, bir bölümünün de Akkoza projesindeki Fransız Sokağı’na baktığını anlatan Babacan, “Bölgeye çok iyi markalar gelmeye başladı. 44 mağazayı ihaleyle sattıktan sonra kiralamaları da biz yapacağız. Kiralamak için özellikle gıda sektöründen yoğun talepler geliyor” dedi. 
Babacan, bölgede yeni, açılan Fransız Sokağı’nda 140 mağazanın metrekaresi 5 bin ile 10 bin euro arasındaki fiyatlardan satıldığını vurgulayarak, “Biz ise metrekaresini 3 ile 5 bin euro’dan satmayı planlıyoruz. Bu şekilde 45 milyon euro civarında ciro yapmayı düşünüyoruz” açıklamasını yaptı. 
176 konut satışta
Mehmet Babacan, Crown Deluxe projesinde 200 konut ve 20 mağazadan oluşan B blokta 18. katta, 176 konut ve 24 mağazadan oluşan A blokta ise temel atma seviyesinde olduklarını belirterek, konutların 2013 sonunda, mağazaların ise 2013 Haziran’da tamamlanmasını planladıklarını vurguladı. 
A bloktaki konutların henüz satışa çıkmadığını, B blokta ise yüzde 75 satış oranın ulaştıklarını anlatan Babacan, “A bloktaki konutlar önümüzdeki günlerde satışa çıkacak. Fiyatları da uygun yapacağız” dedi.

Güneşli’ye Express proje

Mehmet Babacan, firmalarının başka proje hazırlıkları da yaptığını belirterek, Güneşli’de ‘Güneşli Express’ adında yeni bir projenin hazırlıklarını sürdürdüklerini söyledi. Güneşli Express’in satış ofisinin tamamlanmak üzere olduğunu ve Ramazan Bayramı’ndan sonra satışa başlayacaklarını açıklayan Babacan, “5 dönüm arsa üzerinde toplam 180 rezidanstan oluşan proje yapacağız. Ön talepleri bu ay sonunda almaya başlayacağız. Stüdyo, 1+1 ve 2+1 dairelerden oluşacak projede her türlü hizmet ve donatı bulunacak” dedi.

Koru Florya TOKİ

Koru Florya TOKİ’nin Haziran satış şampiyonu TOKİ, satışa sunduğu 31 projede Haziran ayı hasılat raporunu açıkladı. 17 konut, 9 ofis ve 1 dükkân satışı gerçekleştiren TOKİ, 30 milyon 938 bin 33 lira hasılat elde etti. Haziran aynının birincisi 12 konut satışı ile İstanbul Florya-Şenlik Mahallesi'nde gerçekleştirilen Koru Florya oldu.

Proje, 17 milyon 890 bin 114 liralık kaynağı TOKİ kasalarına aktardı. 
Haziran ayının ikincisi Ankara'dan çıktı. Pasifik Gayrimenkul tarafından Karakusunlar Mahallesi'nde gerçekleştirilen Next Level'da 9 ofis ve 1 dükkân satışı gerçekleşti. Pasifik Gayrimenkul , 11 milyon 654 bin 836 lirayı TOKİ kasalarına aktardı. 
2012’de 154 konut 
Haziran ayının üçüncüsü yine Florya Şenlik Mahallesi'nde, Eroğlu Yapı-Erfa İnşaat ortaklığıyla gerçekleştirilen Ekşinar Konakları oldu. Ekşinar'da 1 konut satılırken 712 bin 970 liralık hasılat elde edildi.

Haziran ayının sonuncusu ise Makro ve Torkam İnşaat ortaklığı tarafından Çanakkale-Kepez'de gerçekleştirilen Konakkale Bosphorus oldu. Konakkale'de 4 konut satıldı ve 680 bin 112 liralık hasılat elde edildi. 
 TOKİ, 4 konut ve 6 işyeri sattığı mayıs ayında 156 milyon 911 bin 317 lira hasıl elde etmişti. Haziran ayında bu satış rakamlarına göre yüzde 80 geriledi. 
2012 yılında TOKİ'nin sattığı bağımsız bölüm sayısı 154 konut ve 42 işyeri ile 196'ya ulaşırken elde ettiği ciro 335 milyon 270 bin 470 lira oldu.

Yüzde 25 Peşinat Alıyor Kalanı Vadelendiriyor

Soyak Yapı tarafından Zincirlikuyu’da hayata geçirilen Soyak Soho’da farklı ödeme planları uygulanıyor. Bu kapsamda yüzde 25 peşinat veriliyor. Geriye kalan miktar 10 yıl vadeli konut kredisi ile tamamlanabiliyor. Bir diğer seçenekte ise kalan yüzde 75’lik kısım aylık yüzde 0.5 faizle Aralık 2013’e kadar senet yapılabiliyor. Toplamda 77 rezidanstan oluşan projede, 3 bin 500 metrekarelik ofis alanı da bulunuyor. Konut teslimlerinin 2013’te yapılacağı projede büyüklükleri 65 ile 252 metrekare arasında değişen dairelerin fiyatları 348 bin euro’dan başlıyor.

İlk Konut Projesi Kartal’da Yükseliyor

Safi Holding’in ilk rezidans projesi Safi Espadon Residence, Kartal’da inşa ediliyor. E5 karayolunun üzerinde inşa edilen proje, 136 konut ve 11 ticari bölümden oluşuyor. 20 katlı 101 metre yüksekliğindeki proje üç blok halinde tek parça olarak uzanıyor.  27 bin 546 metrekare inşaat alanından oluşan projede 11 adet mağazanın yer aldığı bir cadde de tasarlanıyor.
 Projede stüdyo, 1+1, 1,5+1 ve 2+1 olmak üzere farklı daire tipleri mevcut. Daire büyüklükleri 59 ile 160 metrekare aralığında değişiyor. Ayrıca projedeki daireler birleştirilerek 7+1 konut oluşturulabiliyor.

Glow 3’te 220 Bin TL'ye Konut Satıyor

Mom Yapı’nın ilk projesi Glow 3’te fiyatlar 220 bin liradan başlıyor. 1+1’den 4+1’e kadar farklı konut seçeneklerine yer verilen projede, toplamda 239 daire bulunuyor. Projede bir de ödeme seçeneği sunuluyor. Buna göre, yüzde 50 peşine 60 ay, yüzde 40 peşine 48 ay, yüzde 30 peşine 36 ay sıfır faiz uygulanıyor. Projenin sosyal donatıları arasında yetişkin ve çocuk yüzme havuzu, güneşlenme terası, çocuk oyun alanları, kamelyalar, bisiklet ve yürüyüş parkuru bulunuyor.

Ayrıca projeden ev alan her ailenin doğacak çocuğu için bir fidan dikiliyor. Geberit Türkiye’deki 10. yılını kutladı Dünya’da 100 ülkede sıhhi tesisat ve borulama sistemlerinde çözümler sunan Geberit, Türkiye’deki 10.yılını, özel bir geceyle kutladı. Gecede Geveze ve Grup Fazla Mesai ekibi sahne aldı. Geberit Türkiye Genel Müdürü Cengiz Kazazoğlu düzenlenen ödül töreninde yaptığı konuşmada Geberit’in özellikle Türkiye’ye büyük önem verdiğini vurguladı. Kazazoğlu, pazar paylarını artırmak için perakendede büyümeyi hedeflediklerini satış ekiplerini bir yıl içerisinde yüzde 100 büyüttüklerini belirtti. 2011 yılında cirosunu yüzde 27 büyüten Geberit Türkiye’nin 2012 yılındaki cirosal büyüme hedefi ise yüzde 30.

Kaynak: Milliyet