Konutu İnşaa Edenlerin Krediyi de Sağlamaları Riskli

19/05/2011

SPK Başkanı Vedat Akgiray, bazı firmaların kendi kendilerine finansman modelleri üretmelerine izin verilmemesi gerektiğini bildirdi

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray, bazı firmaların, düzgün yollarla finansman kaynakları bulamadıkları veya ulaşamadıkları için kendi kendilerine finansman modelleri üretmeye başladıklarını belirterek, ‘’Bu riskli iş, işte buna izin vermemek gerekiyor’’ uyarısında bulundu.

Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları Derneği (GYODER) ve fuarcılık şirketi Reed Exhibitions tarafından Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda bu yıl 11’nci kez düzenlenen Gayrimenkul Zirvesi dün yapıldı. “Geleceğe Kurulan Köprü” ana temasıyla yapılan zirvenin açılışında konuşan SPK Başkanı Vedat Akgiray, ‘’Bazı firmalarımız, küçük azınlık tabi, düzgün yollarla finansman kaynakları bulamadıkları için veya ulaşamadıkları için kendi kendilerine finansman modelleri üretmeye başlıyorlar. Hafiften, bankacılık, aracı kurumluk yapmaya başlar gibi. Bu riskli iş işte, buna izin vermemek gerekiyor. Fakat belki de o firmalar veya kişiler konuyu iyi bilmedikleri için mecburen kendi kendilerine bulabildiği çözüm o. Biz SPK olarak sizlerden gelen her türlü yenilikçi, piyasayı büyütücü isteğe cevap vermeye hazırız‘’ dedi. Akgiray, kötü bir vakanın olmadığını ancak olmaması için ikaz ihtiyacı duyduğunu anlattı.

Talebin doğru finanse edilmesi halinde köpük ya da fiyatta balon oluşmayacağını, kriz de çıkmayacağını kaydeden Akgiray, şöyle devam etti: “Tüm gayrimenkule ilişkin ticari faaliyetleri, sermaye piyasalarında finans sektörü ile daha yakınlaştırmaya, evlendirmeye ihtiyacımız var. Şu anda böyle bir eksikliği hissediyoruz.’’

Finansal Cehalet

Başbakan’ın açıkladığı projelere de değinen Akgiray, bunların gayrimenkul şirketlerine yeni bir imkan olarak heyecan vermesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Şu anda halka açık, İMKB’de kote edilmiş 20’den fazla GYO şirketi olduğunu belirten Vedat Akgiray, hâlâ proje geliştiren, inşaat yapan firmaların gayrimenkul yatırmı ortaklığı (GYO) olmanın anlamını ve değerini tam anlamadıklarını belirtti.

Mükemmel İnşaatlar Yapılırken Çevre Unutulmamalı

Zirvenin “Gayrimenkul Sektöründe ve Şehirleşmede Yeni Trendler” konulu paneline katılan sanatçı Ediz Hun, İstanbul’da mükemmel inşaatlar yapıldığını ancak çevreyi unutmamak gerektiğini vurguladı. Hun, “Büyüyen ekonominin çevre maliyeti, kazancından çok. İstanbul’da ortalama 15 milyon kişi yaşıyor, kişi başı atık düzeyinin 5 litre olduğu şehirde toplam 75 milyon atık kanalizasyona akıyor” dedi.

Finans Merkezinin Mimari Tasarım Yarışması Başladı

Gayrimenkul Zirvesi’nde, SPK’nın İstanbul Ataşehir’deki Finans Merkezi’ne taşınacağını söyleyen Vedat Akgiray, “Arsamızı aldık. Projemizin mimari tasarım yarışması başladı. Modern, ‘Vay be’ dedirtecek bir şey yapacağız” dedi. SPK’nın TOKİ’ye Ankara-Eskişehir yolundaki 22 bin metrekarelik arsayı verdiği, ayrıca 33 milyon liralık ödediği ve karşılığında, Ataşehir’den 25 bin metrekarelik yer aldığı belirtiliyor.

Kaynak: Vatan