Konutu yüzde 20 ucuza alma imkanı

25/01/2010

Türkiye’de 4 aydır uygulanan uzlaşma sistemi, alıcıların konutları piyasa değerinin en az yüzde 20 altında alması fırsatını yaratıyor.

konut_400.Kredi borçlusu da icra ihalesine gerek kalmadan konutunu satarak borcunu kapatabiliyor...

Türkiye’de yeni uygulanan Uzlaşma Sistemi, bankalar ve kredi borcunu ödemekte zorlanan tüketiciler kadar ucuz konut arayanların da umudu oldu.

Bankaların borçlusu tarafından satışına izin verdiği konutların yüzde 20 ile yüzde 40 arasında daha ucuza satışa sunulması, 2 yıllık gerilemenin ardından zaten dip fiyatlara gelen emlak piyasasında alıcılar lehine yeni bir fırsat yarattı.

4 Ay Önce Geldi

Uzlaşma sistemi, icra ihalelerine alternatif olarak ABD’de uygulanan bir sistem. 4 ay önce Türkiye’ye danışmanlık firması Tamer Group tarafından getirildi. 11 gayrimenkulün satışı da bu yolla gerçekleşti. Banka bu sistemde kredi borcunu ödeyemeyen borçlusuna “Git bu evi 20 gün içinde kendin sat, borcunu öde” diyor. Böylece ev icradan değil konutun sahibi tarafından satılıyor.

Kredi Alınabiliyor

Yeni alıcı satışı konutun sahibi yaptığı için vicdanen rahat ediyor, hem de konuta kredi kullanabiliyor, banka satılabilmesi için konuttaki şerhini kaldırıyor. Alıcı evi gezip görme imkanına da sahip. İcradan gerçekleşen satışlarda konut sadece dışarıdan görülebiliyor ve kredi kullanma imkanı da yok. Ekonomik krizden dolayı sadece 2009’da 117 milyon liralık gayrimenkule icra yoluyla el konuldu. Kanun gereğince bankalar bu tür gayrimenkulleri 5 yılda satmak zorunda.

2 Banka Uzlaşma Sisteminde

Tamer Group Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Tamer, uzlaşma sistemi için iki büyük bankayla anlaştıklarını söyledi. Grup banka ile kredi borçlusunu uzlaştırarak gayrimenkulün satışını sağlıyor. Grup bu işlemde alacaklıdan danışmanlık bedeli alıyor, bazı durumlarda ise sundukları yan hizmetler nedeniyle yatırımcıdan yüzde 5’ten başlayan komisyon talep ediyor Tamer, “Borçlu faiz mağduru olmadan, icraya göre daha yüksek rakamla malını satıp borcunu kapatabiliyor” dedi. Uzlaşma olmazsa icra ihalelerinde mallar en az yüzde 50 ucuza satılabiliyor.

En Büyük Sıkıntı Vakıfbank'ta

Eylül 2009’da 22 bankanın gayrimenkullerin değeri 401 milyon lirayı buldu. En büyük sıkıntı ise Vakıfbank’ta. Bankanın 985 gayrimenkulünün değeri 188 milyon lira. En pahalısı Çengelköy’deki 83 milyon liralık iş merkezi. İş Bankası’nın 74.5 milyon liralık 855 adet gayrimenkulü var. En pahalısı Bursa’da 18 milyon TL’lik fabrika. Garanti Bankası’nın 85 gayrimenkulunün değeri 56.3 milyon TL. En pahalısı Edirne’deki 1,8 milyon dolarlık yağ fabrikası. Halkbank’ın elinde 460, Finansbank’ın elinde 148, Denizbank’ın elinde 31, Şekerbank’ın elinde 280 adet gayrimenkul bulunuyor.

Selma Şenol-Bugün

Kaynak: Bugün