Kredi Almadan Önce Dikkat Edilmesi Gereken 5 Madde

26/08/2012

Temelde en düşük faizli kredinin en hesaplı kredi olduğunu düşünülür, oysa en avantajlı kredinin bulunabilmesi için birçok kriterin beraber değerlendirilmesi gerekiyor, kredipazari.com'un yaptığı araştırmaya göre kredi almadan önce 5 maddeye dikkat etmek gerekiyor

Ev alırken eskiden hepimizin başvurduğu, finansal bakımdan en avantajlı olan  “tanıdıklardan borç alma” seçeneği günümüz ortamında hem konut fiyatlarının artması, hem de yaşanan ekonomik sıkıntılardan dolayı yavaş yavaş yok oluyor. Bu durumda tüketici ev sahibi olabilmek almak için elindeki nakitine ilave olarak banka kredisi kullanıyor.

Kredi kullanım sürecinde de tüketici farklı sorunlarla karşılaşıyor. Temelde en düşük faizli kredinin en hesaplı kredi olduğunu düşünülüyor,  Oysa en avantajlı kredinin bulunabilmesi için birçok kriterin beraber değerlendirilmesi gerekiyor. kredipazari.com'un yaptığı araştırmaya göre kredi almadan önce 5 maddeye dikkat etmek gerekiyor.

1.Faiz oranı kredi seçiminde en önemli etken olarak olarak tüketicinin karşısına çıkıyor. Oysa bazen 1.20 faiz oranı uygulayan bankanın koşulları, 1.14 faiz oranı  uygulayan bankaya göre daha avantajlı olabilliyor. Burada en önemli etken aslında  bankanın aldığı masraflar. Banka faizi baştan peşin olarak tüketiciden alarak oranı düşük gösterebiliyor. Örneğin 1.20 faiz oranlı konut kredisinden 1.000 TL masraf alırken, 1.14 faiz oranlı konut kredisinden 3000 TL masraf alabiliyor. Bu durumda masraf yıllara yayıldığında aslında faizin baştan peşin olarak alındığı açıkça görülüyor. Bu yüzden öncelikle bankanın altığı masraflara dikkatlice inceleyerek, alınan masraflarla beraber konut kredisinin gerçek faiz oranını hesaplamak gerekiyor. Tüketici kredipazari.com konut kredisi hesaplayıcısı ile bankaların masraflarını görerek, karşılaştırma yapabiliyor, böylece hem en uygun krediyi kolayca seçiyor hem de kredisine kolayca başvurabiliyor.

2. Masraflara bakıldığında maliyet kalemini arttıran önemli faktörlerden biri de sigortalar. Konut kredisinde banka tüketiciden 3 tip sigorta  yaptırmasını  istiyor. Bunlar derprem, hayat ve konut sigortaları. Sadece DASK’ın zorunlu deprem sigortasının yaptırılmasının zorunlu olduğunu, hayat ve konut sigortasının isteğe bağlı sigortalar olduğunu önemle vurgulamak gerekiyor. Hayat sigortası kanunen yaptırılması zorunlu bir sigorta  olmasa da, konut kredisi alan kişinin vefatı durumunda kalan borcu sigorta şirketi karşıladığı için aileyi borç yükünden kurtarıyor.

3. Bankaya karar verildikten sonra ne kadar kredi alınacağına da profesyonelce karar vermek gerekiriyor. Genelde bankalar aylık kredi taksitinin aylık gelirin yarısını aşmayacak şekilde olan kredi taleplerine onay verir. Örnek olarak 100 bin TL 10 yıl vadeli konut kredisinin aylık ödemesi ortalama 1.500 TL civarındadır ve banka bunun için tüketiciden belgeleyebileceği 3.000 TL tutarında gelir ister. Kredipazari.com’ da gelire göre ne kadar kredi alınabileceğine dair bir kredi hesaplayıcısı da bulunuyor, bu hesaplayıcı ile aylık gelir ve gidere göre ne kadar kredi alınabileceğine kolayca bakılabiliyor.

4. Burada alınacak kredi tutarı kadar seçilecek vade de burada önemli. Uzun vadede alınan kredinin aylık taksiti düşük göründüğü için tüketiciye cazip gelebilir, ancak uzun vadeli kredilerin faiz yükünü ve toplam maliyeti yükselttiğini de unutmamak gerekiyor. Bu açıdan aylık gelire göre toplam faizde minimum, en uygun vadenin belirlenmesi gerekiyor.

5. Seçilen kredi vadesi sürecinde dönemsel gelirlere bağlı olarak ara ödeme yapılması planlanıyorsa bunların önceden bankayla konuşulması gerekiyor. Aksi halde banka her ara ödemede %2 erken ödeme farkı talep edebiliyor.

Kaynak: KrediPazarı