Kredi Aslında Verilirken Batıyor

30/07/2012

Vakıfbank Genel Müdürü Süleyman Kalkan, İhtiyaç kredisi ve konut kredilerinde sektörün en hacimli bankalarından olduklarını söyledi

İstanbul’a taşınmak Vakıfbank’a uğurlu geldi. Tüm rasyolarda pozitif ayrışma var. Vakıfbank’ın 2010 yılı Mart ayında 547 şubesi vardı. Temmuz sonu itibarıyla 695’e çıktı. Son bir ayda şube açılışına hız veren banka sadece Ağustos ayında 44 yeni şube açacak. Yıl sonunu ise 750 şube ile kapatacak. Şubeleşme Vakıfbank’ı bankacılık sektörünün istihdam lokomotifi de yaptı. Sektörde net istihdam artışı son 6 ayda 1.936 olurken, bunun 1.121’i yani yüzde 58’i tek bankadan, Vakıfbank’tan geldi.

Vakıfbank İstanbul’a taşındıktan sonra adeta uçuşa geçmiş görünüyor. Bankanın hemen hemen tüm rasyolarında Ankara’dan İstanbul’a taşındıktan sonra müthiş bir artış göze çarpıyor. ‘İstanbul’u ihmal etmişiz’ itirafında bulunan Vakıfbank Genel Müdürü Süleyman Kalkan, hemen hemen her gün 3-4 şube açılışı yaptıklarını göz önünde görünür bir banka olmak istediklerini söyledi. Kalkan, yönetime geldiklerinden bu yana bankanın rasyolarındaki gelişmeleri anlatırken özellikle sektörün istihdam lokomotifi olduklarına dikkat çekti.

Sektör Rekoru Kırdık

Verilere göre bankacılık sektöründe net istihdam artışı 2012 yılı 6 ayında 1.936 oldu. Bunun yüzde 58’lik bölümü ise Vakıfbank’tan geldi. Vakıfbank’ın Aralık 2011’de 12 bin 222 olan personel sayısı Haziran sonu itibarıyla 13.343’e çıktı. Kalkan 2 yılda istihdama yaptıkları katkının ise net 3 bin kişi olduğunu vurguladı. 2010’da 900 kişi aldıklarını söyleyen Kalkan, 2011’de 1.500, 2012’de ise 1.400 yeni elemanın aralarına katıldığını söyledi. Emekli olup ayrılanlar düştüğünde net istihdam artışının 3 bini geçtiğini söyledi. Kalkan, hem şubeleşmede hem de istihdamda sektör rekorunu kırdıklarını da ifade etti. Kalkan, şöyle konuştu:

“Bireysel bankacılıkta oldukça güçlüyüz ama İstanbul’daki ağırlığımızı ve müşteri sayımızı artırmak ve aktif kalitemizi yükseltmek en önemli hedefimizdi. Bu hedefleri realize ediyoruz. 2010 Mart’ından beri 150 şube açtık. Önümüzdeki bir ayda 47 şube açacağız. Bu veri, belkide Türk bankacılığında bir re- kordur. Tabana yayılma ancak şubeleşmeyle gerçekleşebiliyor, yeni şube yeni müşteri ve yeni KOBİ müşterisi demek. Zaten kurumsal müşterilerimizle çalışıyoruz. Yeni alanlara yeni segmentlere, şubeyle gidiyoruz. Şubeleşmemiz bilançoya katma değerde bulunacak. Tasarruf mevduatı tabanımızı da genişlettik. Yüzde 56’lık artış oldu. Sektör 30.93. Bu veri, yeni bireysel müşteriler demek. İhtiyaç kredisi ve konut kredilerinde sektörün en hacimli bankalarından bir tanesiyiz. Konutta en uygun şartlarda en iyi kredileri bizler sağladık.”

Kredi Verirken Batıyor Tek Bir Yöneticinin İçine Sinmeyen Kredi Çıkmıyor

Süleyman Kalkan, satış ve silme olmadan kredilerde takibe düşme oranını yüzde 6.03 seviyesinden yüzde 3.5 seviyesine çektiklerine işaret etti. 2010 Mart’ında bankacılık sektöründe takibe düşen kredi oranının yüzde 4.89 olduğunu, 6.03’lük seviye ile Vakıfbank’ın bu ortalamanın üzerinde kaldığını belirten Kalkan, şimdi satış ve silmelerle birlikte sektör ortalamasının yüzde 2.74 olduğunu kaydetti. Şayet silme ve satışlar olmasa sektör ortalamasının 3.40’larda olacağına dikkat çeken Kalkan, “Demek ki biz de 3.5 oranı ile sektörü yakalamışız” diye konuştu. Kalkan “Biz de çok ince detayları olan bir skorlama var. Skorlamadan geçen kredi, yönetim kurulunda tek bir üyenin dahi içine sinmezse çıkmaz. Tüm kredi kararları oy birliği ile alınıyor. Bize emanet edilen kaynakların yönetiminde hassasız. Tecrübelerimiz bize gösteriyor ki bir kredi aslında verilirken batıyor.” diye konuştu.

Kaynak: Gazete Vatan