Kredi Borcu Olanlar Kara Listede Olanlar Sicil Kaydı Affından Nasıl Yararlanacak?

24/01/2017

Bankalarla kredi ödemesi konusunda problemi olan vatandaşlar, 2017 sicil affı ne zaman başlayacak sorusuna cevap arıyor.

Geçmişte çeşitli nedenlerle bankalara olan borcunu ödemeyen ya da geciktiren vatandaşları kapsayan 2017 sicil affı yasası, 12 milyon 500 bin işveren ve esnaf tarafından merakla bekleniyor.

Bankalarla kredi ödemesi konusunda problemi olan vatandaşlar, 2017 sicil affı ne zaman başlayacak sorusuna cevap arıyor. Sicil affıyla birlikte banka işlemlerinde temiz bir sayfa açmayı bekleyen 12 milyon 500 bin işveren ve esnaf da, yasanın ne zaman geçeceğini merak ediyor. İşte af ile alakalı yapılan en son resmi açıklama.

Sicil Affı Maliye Torbasında Yer Alacak

Katıldığı bir toplantının ardından Sicil affı ile ilgili detaylar veren Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Sicil affı yasa tasarısı komisyondan geçti ve genel kurula meclis açıldıktan sonra maliye torbası içerisinde gelmiş olacak. Bu da 12 milyon 500 bin yaklaşık işveren ve esnafımızın beklediği bir yasa tasarısıydı. Biz, 2017 yılında artık özellikle işverenlerimiz, esnaflarımızın, bireysel kredi kullananların, kredi kartından dolayı veya herhangi bir nedenle bankalar tarafından kara listeye alınan tacirlerimiz, esnaflarımız ve vatandaşlarımız için bir beyaz sayfa açılmasını istiyoruz. Borçlarını yeniden yapılandırarak veya ödeyerek bu haktan yararlanmalarını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Posta Gazetesi'nden Bilal Emin Tura'nın haberine göre, afla ilgili torba yasa tasarısı TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. Düzenlemeyle ilgili ayrıntıları Denetim Turkey Başkanı, Yeminli Mali Müşavir Dr. Hayrullah Doğan açıkladı.

Kimler Aftan Yaralanabilecek?

1- Yasa yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı (6) ay içinde borcunun 'tamamını' ödeyen, aftan yaralanabilecek

2- Borçlarını, yasa yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı ay içinde 'yeniden yapılandıranlar' yaralanabilecek.

Bankalar Gerekli Görürse Kendi Kayıtlarını Dikkate Alabilecek

Kart, kredi, çek borçlarıyla ilgili kayıtlar (kara liste) Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi nezdinde tutulur. Çıkacak olan düzenlemede bankaların Risk Merkezi kayıtlarını dikkate almayabileceği hükmü yer alır. Bir başka ifadeyle bankalar gerekli görürse kendi kayıtlarını dikkate alabilir Bankaları zorlayan bir uygulama bulunmuyor. Zorunlu olması daha uygun olurdu.

Sicil affından yararlananların bugüne kadar kullandıkları kredilerden dolayı herhangi bir hukuki ve cezai sorumlulukları söz konusu olmayacak. Örneğin; banka, kredi borcunu ödemeyenler hakkında hukuki süreç başlatıp, faiz uygulayabiliyor. Aynı şekilde bankalara, kullandırdıkları kredilerden dolayı ceza kesilemeyecek.

Bankalara olan borçlarınızı 90 gün boyunca ödemediğinizde banka borcunu tahsil etmek için yasal yollara başvuruyor. Banka görevlendirdiği avukatlar ile bu işlemi gerçekleştiriyor. Bu sürecin başlaması kara listeye girdiğiniz anlamına geliyor. Kara listeye girdiğinizde ise en az 5 yıl boyunca bankalardan herhangi bir şekilde kredi, kredi kartı alamıyor veya kredili mevduat hesabı başvurusunda bulunamıyorsunuz. Başvursanız da banka reddediyor.

Sicil Affı Yasası Neler Getiriyor?

Geçmişte kara listeye düştüğünde oluşan borcunu tamamen ödeyenler veya yeniden yapılandıranlar kredi sicil affı sayesinde kara listeden çıkacak. Bu kişiler 2017 yılndan itibaren bankaların kredilerinden tekrar yararlanabilecek.

Kredi Notu Artacak mı?

Kara listeden çıkıp kredi kullananlar, bankaya olan borcunu düzenli ve yasal süresinde öderse kredi notu yükselecek. Böylece dilediği zaman bankalardan zorlanmadan kredi çekebilecek.

Sicil Affından Kimler Yararlanacak?

Yasa yürürlüğe girdiği tarihten önce kullandığı kredi ödemelerini aksatan gerçek ve tüzel kişiler bu aftan yararlanabilecek.

Sicil Affından Yararlanmak için Ticari Faaliyette Bulunma Zorunluluğu Var mı?

Ticari faaliyette bulunan ve bulunmayan vatandaş, işletme, tüccar, esnaf karşılıksız çıkan çek, protesto edilmiş senet, kredi kartı ve diğer kredi borçlarına ilişkin kayıtları için sicil affından yararlanabilecek.

Kaynak: Sabah