Kredi Büyümesinin Daha Fazla Yavaşlamasına İzin Yok

08/10/2011

Başçı, kredi büyümesinin daha fazla yavaşlamasına izin vermeyeceklerini söyledi.

s11Bankacılarla Toplantı Yapan Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı Aksiyon Devam Ediyor Mesajı Verdi

Merkez piyasaya gücünü gösterdi. Önceki gün 1.350 milyar dolarlık satış ihalesiyle piyasaya ‘buradayım’ mesajı veren banka dün de ‘aksiyon sürecek’ diyerek aynı miktarda ihale açtı.

2 günlük müdahaleyle 1.1 milyar dolar satan bankanın dünkü hamlesiyle kur 1.84 lira seviyesine indi. Böylece hafta başında 1.91′lere kadar çıkan dolar iki günde 7 kuruş birden düşmüş oldu. Euro/dolar paritesi ise 1.33 seviyesine geldi.

Ucuz İsteyene Yok

Merkez’in dün yaptığı satış ihalesine yine rekor teklif geldi. Banka, 2 milyar 38 milyonluk talebin 350 milyon dolarını karşıladı. İhalede oluşan en yüksek, en düşük ve ortalama fiyatlar sırasıyla 1.8351, 1.8340 ve 1.8348 lira oldu. Önceki günkü ihalede de 750 milyon dolarlık satış yapan banka, iki günde rezervlerinden 1.1 milyar dolar kullanmış oldu. Sabah saatlerinde 1.87 seviyesinde olan dolar Merkez’in müdahalesiyle 1.84 liraya kadar geldi.

Aksiyon Sürecek

Bankacılarla toplantı yapan Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, “Aksiyon devam ediyor” mesajı verdi. Başçı, liranın daha fazla değer kaybetmesine ve kredi büyümesinin daha fazla yavaşlamasına izin vermeyeceklerini söyledi. Başçı sunumunda TL zorunlu karşılık yükümlülüklerinin yüzde 10′una kadar olan kısmının yabancı para tesis edilebilme imkânı ile likidite ihtiyacının yaklaşık 5.4 milyar TL azaldığını söyledi.

Güçlü Döviz Rezervimiz Var

Rezervlerin kısa vadeli borç stokuna oranı incelendiğinde bankanın güçlü döviz rezervi olduğunu belirten Başçı, “Yurtdışı yerleşiklerin Devlet İç Borçlanma Senedi stoku içindeki payı Eylül’deki satışlarla azaldı. Gerek kredilerde ve yurtiçi talepte gözlenen yavaşlama gerekse döviz kuru hareketleri iç ve dış talebin dengelenmesine katkıda bulunmakta. Reel efektif kur 2003′ten bu yana gördüğü en düşük seviyeye gelip Eylül'de sınırlı yükseldi” dedi.

Kaynak: Sabah