Kredi Çetesi Çökertildi

18/03/2013

Kredi çetesi şüphelilerinin, bireysel kredi alma başvuruları OYAK'tan çeşitli gerekçelerle geri çevrilen muvazzaf askerlerden vekalet alarak sahte belge, tapu düzenleyip kredi çektikleri ve bu kredilerin karşılığında da belli oranlarda komisyon aldıkları ileri sürüldü.

Eskişehir polisince düzenlenen operasyonda, vekalet yoluyla muvazzaf askerler adına OYAK'tan sahte belgelerle kredi aldığı ileri sürülen, aralarında emlakçı ve emekli astsubayların da yer aldığı 10 kişi gözaltına alındı. Bir muvazzaf askerin ise şüpheli sıfatıyla ifadesi alınacak. Şüphelilerin, bireysel kredi alma başvuruları OYAK'tan çeşitli gerekçelerle geri çevrilen muvazzaf askerlerden vekalet alarak sahte belge, tapu düzenleyip kredi çektikleri ve bu kredilerin karşılığında da belli oranlarda komisyon aldıkları ileri sürüldü. Bu yolla 97 muvazzaf askeri mağdur ettikleri iddia edilen şüphelilerin 10 milyon lira civarında haksız kazanç elde ettikleri kaydedildi. Mağdurlar arasında bir de yarbay bulunuyor.

İddiaya göre, İzmir Torbalı'da emlakçı yanında çalışan emekli astsubay M.A., 2008'de vekaletlerini alarak Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK)'ndan kredi çekip ev sattı. Bir süre sonra M.A. hakkında kredilerin çekiminde usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle suç duyurusu yapıldı. Bunun üzerine OYAK, emlakçı M.A. ile çalışmayı ve Torbalı ilçesinden yapılan kredi başvurularını durdurdu. Yaşanan bu gelişmelerin ardından Eskişehirli emekli astsubay emlakçı Ö.M., kredi alamayan muvazzaf askerlerle ilgili araştırma yapmak için Torbalı'ya gitti ve kartvizitini emlakçı M.T.'ye bıraktı. M.T., bir süre sonra Eskişehir'e giderek kendisi gibi emekli astsubay olan emlakçı Ö.M. ile görüştü. M.T., OYAK'tan kredi çekemeyen muvazzaf askerleri zaman zaman Eskişehir'deki meslektaşı Ö.M.'ye yönlendirmeye başladı. Ö.M. de internet üzerinden ilan vererek muvazzaf askerlerden oluşan bir müşteri portföyü oluşturmaya başladı. M.Ö. kurduğu internet sitesinden, "OYAK işleri yapılır. Emlak işleri takip edilir." diye de ilan verdi.

Bu esnada, bireysel kredi için OYAK'a başvuran çok sayıda muvazzaf askerin bu talepleri çeşitli gerekçelerle kabul edilmeyerek geri çevrildi. OYAK Bireysel Kredi Hizmetleri Birimi tarafından kendilerine bir referans veya aracı bulmaları istenen muvazzaf askerler, internet üzerinden de ilan veren ve farklı illerde görev yapan birkaç muvazzaf ile İzmirli emlakçı M.A.'nın yardımıyla Eskişehir'de emlakçılık yapan emekli astsubay Ö.M.'ye yönlendirildi. Ö.M. de, ev almak için bireysel kredi çekemeyen çok sayıda muvazzaf askerin vekaletini alarak OYAK'tan kredi çekti. Vekalet yoluyla çektirilen krediler ev alma karşılığında emlakçı Ö.M.'ye verildi. Ö.M. de söz konusu muvazzaflara inşaatı devam eden veya bitmiş ev veya apartların tapularını verdi. Ancak, bu yaşanan gelişmelerin ardından ilginç olaylar ortaya çıkmaya başladı. Muvazzaf askerler adına vekalet yoluyla OYAK'tan alınan bireysel kredilerin alımında sahte belge ve tapu kullanılarak usulsüzlük yapıldığı belirlendi. Yine muvazzaf askerlere satılan evlerinde şartnamelerdeki gibi uygun olmadığı tespit edildi. Bazılarının da 'Eskişehir'deki evinizi kiraladık' denilerek oyalandığı tespit edildi.

Olayın ortaya çıkması üzerine farklı illerde görev yapan ve aralarında bir yarbayın da bulunduğu 97 subay ve astsubay, dolandırıldıkları gerekçesiyle bulundukları yerlerdeki cumhuriyet başsavcılıklarına suç duyurusunda bulundu. Yapılan araştırmanın sonunda şüpheli emlakçı Ö.M.'nin Eskişehir'de olması nedeniyle dosyalar Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi. Savcılığın talimatıyla şüpheli olarak bildirilen kişiler hakkında polis ekipleri tarafından teknik ve fiziki takip başlatıldı. Çalışmaların tamamlanması ve delillerin toplanmasının ardından Eskişehir polisi tarafından operasyon için düğmeye basıldı. Polis, başta Eskişehir olmak üzere Ankara, Kayseri, Aydın ve Çanakkale'de söz konusu olayla ilgisi olduğunu tespit ettiği kişilere yönelik operasyon düzenledi. Eş zamanlı düzenlenen operasyonda, aralarında iki emekli astsubay ile bir banka yönetici ile bir askeri personelin de yer aldığı Ö.M., M.Y., M.M., B.E., K.K., D.Ç., D.Ç., S.B., C.B. ve M.A. adlı kişiler gözaltına alındı. Operasyonda çok sayıda belge ve dokümana el konulurken, olayla ilgisi olduğu ileri sürülen M.E. isimli muvazzaf askerin de inzibat aracılığıyla şüpheli sıfatıyla ifadesinin alınması kararlaştırıldı.

Şüphelilerden D.Ç.'nin OYAK'ta kredi biriminde üst düzey yönetici olduğu öğrenildi. Gözaltına alınan emekli Astsubay M.A. ile muvazzaf M.E. ile bir askeri personelin OYAK'tan kredi çekme talepleri geri çevrilen muvazzaf askerleri, Eskişehir'deki emlakçı Ö.M.'ye yönlendirdiği ve bunun karşılığında da müşteri başına bin ile 3 bin lira arasında komisyon ücreti aldıkları ileri sürüldü. Gözaltına alınan şüphelilerin emniyetteki ifadesinde suçlamaları kabul etmediği öğrenildi.

Şüpheliler, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Şüphelilerin bu yolla 97 subay ve astsubayı mağdur ettiği ve 10 milyon lira haksız kazanç elde ettiği belirtildi.

Kaynak: Haberler