Kredi Derecelendirme Kuruluşları Endişe Yaratıyor

28/12/2010

Küresel ekonomik krizin patlak vermesinin baş sorumluları arasında gösterilen ABD'li kredi derecelendirme kuruluşlarına artan tepkiler artık daha yüksek bir sesle dile getirilmeye başlandı.

krediler_01ECB Yönetim Kurulu üyesi Stark, reyting şirketlerinin adeta uyuduğunu ve tutumlarının kaygı verici olduğunu söyledi

Temerrüt riski halen tartışılan İrlanda ve Yunanistan'ın kredi notlarını düşürmekte önce tereddüt eden ardından da notları 5 basamak birden indiren 'sıfırcı hocalar', Euro Bölgesi ülkeleri üzerinde yarattıkları olumsuz hava yüzünden Avrupalı siyasi liderlerin büyük tepkisini topladı.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Kurulu üyesi Juergen Stark, kredi derecelendirme kuruluşlarının henüz içinde bulundukları çıkar çatışmasının üstesinden gelemediklerini, bu durumun cari krize katkı yaptığını ve endişe nedeni oluşturduğunu bildirdi.

Tavırları Endişe Verici

Stuttgarter Zeitung gazetesine konuşan Stark, "Kredi derecelendirme kuruluşlarının konjonktürel tavırlarından endişe ediyorum. Kriz öncesinde çok olumlu kredi notları veren ve tavırları ile durumu alevlendiren kredi derecelendirme kuruluşlarının, şimdi İrlanda'nın kredi notunu 5 kademe birden indirmeleri, geçmişte uyudukları anlamına geliyor" dedi.

Kaynak: Sabah