Kredi Kalitesi 2009’dan Bu Yana En Sert Düşüşü Gösterdi

28/08/2015

Gelişen piyasalarda kredi kalitesi kötüleşiyor. Gelişen piyasalarda kredi kalitesi 2009’dan bu yana en sert düşüşü gösterdi.

Gelişen piyasalara kredi kalitesi, 2009’dan bu yana sert düşüşü gösteriyor. Gelirlerini ülkenin doğal kaynaklarınden elde eden hükümetler, inşaat şirketleri ve bankalar rekor seviyedeki ödemelerin üstesinden gelmede güçlük çekiyor.

En büyük ihracat kalemi petrol olan Ekvador bu ay Standard & Poor’s tarafından bir seviyeye düşürülerek B’ye indirildi. Kredi derecelendirme kuruluşu, kaldıraçların genişlemesi ile Çinli inşaat şirketi Greenland Holding Group Co.’nun notunu düşürdü. S&P, kötüleşen Rusya ekonomisinin sermayeye baskı yapması ile Standard Bank’ın notunu indirdi.

Gelişmekte olan ülkelerdeki borç sahipleri, borçlanma maliyetlerinin küresel finans krizinden bu yana en yüksek seviyeye ulaşması dolayısıyla temerrüt risklerinin artması ile karşı karşıya geliyor. Gelişen piyasalarda yerel para birimleri düşerken, Çin ekonomisi yavaşlıyor. S&P’nin gelişen piyasalardaki not indirimleri, artırımlarının 4 katı seviyesinde. Bu da 2009’dan bu yana en kötü oran olarak görülüyor. Bloomberg’in delerdiği verilere göre borçlular için bu yıl vadesi gelecek tahvillerin miktarı 5.2 trilyon dolar ile rekor seviyede.

AXA Investment Managers Asia Ltd. Asya sabit getiri müdür Jim Veneau, “Emtia ve Çin faktörleri güçlüğü artırıyor. Gelir büyümesi zorlaşıyor” dedi.

Kaynak: Bloomberght