Kredi Kartına 1000 TL Sınır Geliyor

19/08/2013

Kredi kartı ile yapılan harcamaların bankalardaki karşılıkları 2015 sonuna kadar yüzde 100'e kadar çıkarılacak.

Kredi kartı ile yapılan harcamaların bankalardaki karşılıkları 2015 sonuna kadar yüzde 100'e kadar çıkarılacak. BDDK kredi kartında artan batağı önlemek için gelirini belgeleyemeyen veya bin liranın altına geliri olan vatandaşların kart limitini bin lira ile sınırladı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) kredi kartı borcunu ödeyemeyenler artınca önlem aldı. Kart borcunu ödeyemeyecek olan vatandaşların limitini bin lira ile sınırlayan BDDK karşılıkları da artırarak bankalara da kart kullandırmayı cazip olmaktan çıkarıyor.

BDDK yayımladığı üç ayrı tebliğ taslağı ile kredi kartında oluşabilecek daha vahim tabloyu önlemeye çalıştı. Taslaklar tartışıldıktan sona aynen kabul edilirse öncelikle gelirini belgeleyemeyenler ancak bin lira limitli kredi kartı alacak. Bu limit tek bankadan değil tüm bankalardan verilen kredi kartları toplamı için geçerli olacak. Geliri bin liradan az olanlara da ancak bin liralık kart verilecek. BDDK taslağında bankaların kart limiti belirlemek zorunda oldukları belirtilerek "Aylık veya yıllık ortalama net gelir düzeyinin tespit edilememesi durumunda ya da bu gelir düzeyinin bin Türk Lirası veya altında olduğunun tespit edilmesi halinde, kart hamilinin tüm kart çıkaran kuruluşlardan edinebileceği toplam kredi kartı limiti bin Türk Lirasıdır. Kredi kartı limiti bin Türk Lirası ve üzerinde olan kredi kartlarının hamillerinin gelir düzeylerinin belgelendirilmesi ve bu gelirin sürekliliğinin düzenli olarak kontrol edilmesi zorunludur" denildi.

Karşılık Yüzde 100'e Çıktı

BDDK'nın aldığı ikinci önlem kredi kartı ile yapılan harcamaların banka tarafındaki karşılığını artırarak maliyetini yükseltmek oldu. Böylece bankanın kart harcamalarındaki maliyeti artacağı için kredi kartı vermekte istekli olmayacak. Bankalar taşıt ve konut kredisi dışındaki tüketici kredileri için hesaplanan genel karşılıklarda yönetmelik yayımlandıktan sonra meydana gelen artış tutarlarının yıl sonuna kadar yüzde yirmi beşini 2014 sonuna kadar yüzde ellisini ve 2015 sonuna kadar yüzde yüzünü karşılık ayıracak.

BDDK tebliğ taslağında"Tüketici kredilerinin toplam kredilerine oranı yüzde yirmibeşin üzerinde olan bankalar ile taşıt ve konut kredileri dışındaki tüketici kredilerinden donuk alacak olarak sınıflandırılanların taşıt ve konut kredileri dışındaki tüketici kredilerine oranı yüzde sekizin üzerinde bulunan bankalar genel karşılık oranını Birinci Grupta izlenen taşıt ve konut kredisi dışındaki tüketici kredileri için kredilerin vadeleri boyunca yüzde dört olarak, İkinci Grupta izlenen taşıt ve konut kredisi dışındaki tüketici kredileri için kredilerin vadeleri boyunca yüzde sekiz olarak uygularlar" denildi.

* BDDK sermaye yeterlilik taslağına göre, kredi kartıyla mal ve hizmet alımı için veya nakit kullandırılan kredilerin kalan vadesi 1-6 aya kadar olan taksit ödemelerine uygulanan risk ağırlığı yüzde 75'ten yüzde 100'e çıkarılacak

* Kalan vadesi 6-12 aya kadar olan taksit ödemelerinde yüzde 150 olan risk ağırlığı yüzde 200'e, 12 ayı aşanlarda yüzde 200'den yüzde 250'ye çıkarılacak

* Karşılıklar tebliğine göre genel karşılık oranları ihracat kredilerinde yüzde 1'den yüzde sıfıra, KOBİ kredilerinde yüzde 1'den yüzde 0.5'e indirilecek

* Kredi kartlarında 15,000 TL'ye kadar olan limitlerde asgari ödeme tutarının yüzde 25'ten yüzde 30'a, 15,000-20,000 TL arası limitlerde yüzde 30'dan yüzde 35'e yükseltilmesi öngörülüyor

* Geliri 1,000 TL ve altındakiler için kredi kartı limiti 1,000 TL ile sınırlandırılacak ve limiti 1,000 TL üzerinde olanların gelirini belgelendirmesi ve gelirlerin sürekliliği kontrol edilecek.

Kaynak: Habertürk