Kredi kullananlara uyarı

11/01/2010

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu düşük faizin cazibesine kapılıp kredi kullanan vatandaşları uyardı.

faiz_02Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) Bankacılık ve Finansal Piyasalar Dergisi’nde yayınlanan “Türkiye’de Faiz Oranlarının Tüketici Kredilerine Etkisi” araştırmasına göre, tüketicinin kredi talebini faiz oranlarının düşük ya da yüksekliği belirliyor.

Merkez Bankası Uzmanı Mustafa İbicioğlu ile Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Mehmet Baha Karan’ın ortak çalışmasında, faiz oranları, tüketici güven endeksi ve İMKB endeksindeki değişimin tüketicinin kredi talebine olan etkisi araştırıldı. Araştırmada, 2004 ile 2009 yılları arasında kullanılan taşıt, konut ve ihtiyaç kredilerini etkileyen faktörler bilimsel bir metotla incelendi.

Düşük Faizin Cazibesi

Ortaya çıkan sonuca göre, tüketiciler kredi kullanıp kullanmamaya karar verecekleri zaman öncelikli olarak faiz oranlarının seviyesine bakıyor. Kredi faizleri düştüğü anda vatandaşın tüketici kredisine olan talebi artıyor, faiz oranları yükseldiği anda da talep bıçak gibi kesiliyor. Araştırmaya göre, kredi faizlerindeki yüzde 1’lik artış, kredi talebini yüzde 1.79 oranında azaltıyor. Araştırmayı yapan uzmanlar, tüketici güven endeksinin ya da borsanın düştüğü dönemlerde dahi, faizlerin düşük olmasını fırsat bilen tüketicilerin kredi kullanmaya yöneldiklerini not ettiler.

Zengin Bakmıyor

Araştırmadan çıkan diğer bir önemli tespite göre ise, toplum genelinin yakından ilgilendiği faiz oranı, toplumun yüksek gelir seviyesine sahip kesimlerinin kredi talebinde pek fazla değişikliğe yol açmıyor. Varlıklı olan toplumun bu kesimi, kredi kullanacağı zaman faizlerin düşük ya da yüksek seviyede olup olmadığına bakmıyor. Bu kesimin kredi talebini, faiz oranı yerine, satın alma kararı belirliyor.

Haber : Erdoğan SÜZER / ANKARA

Kaynak: Bugün